Hokej - 13.12.2021 21:24

Mičkov mal byť jasnou jednotkou draftu. Teraz si cestu zahatal

Huste Autor: Huste | Zdroj: huste.tv/youtube

Keď kanadský útočník Connor McDavid pred piatimi rokmi vo svojej nováčikovskej a hlavne skrátenej sezóne nazbieral 48 kanadských bodov v základnej časti a o rok už zaznamenal "stovku", postavil pre svojich nástupcov latku poriadne vysoko. Matthews, Hischier, Dahlin aj Hughes ju citeľne podliezli a za morom sa razom začalo diskutovať o tom, či sú nováčikovia dostatočne pripravení. Možno by im prospel akýsi "zahrievací" rok či dva a trochu pozvoľnejší presun medzi mužov. V roku 2021 sme boli svedkami pomerne nezvyčajného javu, keď sa jednotka draftu v nasledujúcej sezóne v NHL neukázala a Owena Powera dosť možno napodobní aj očakávaná jednotka o dva roky.

O sedemnásťročnom Matvejovi Mičkovovi už vie prakticky celá komunita hokejových priaznivcov, zbiera štarty v radoch SKA Petrohrad a veľmi pravdepodobne bude prvou voľbou v roku 2023. Lenže spomenutému Petrohradu sa nedávno upísal na päť rokov, čo mladíci so snom o NHL robiť nezvyknú. Ruský klub tak bude mať plné právo o dva roky ho do Ameriky nepustiť a naďalej sa kochať jeho umením v Kontinentálnej hokejovej lige. To povedie ku poriadnemu špekulovaniu mužstva, ktoré bude mať v danom roku právo určiť draftovú jednotku. Do úvahy pripadá aj Connor Bedard a Adam Fantilli, pričom ruská národnosť môže byť vo všeobecnosti problémovou.

Mičkov piatimi kanadskými bodmi už tento rok ukázal, že s adaptáciou na mužský hokej problémy mať nebude. Za ideálne miesto na svoj rozvoj však označil mesto na Neve. "Chápe, že v NHL bude musieť byť hráčom prvej alebo druhej formácie. Máme filozofiu, že pokiaľ hráči nemajú istotu, že budú v NHL hrávať, nie je pre nich dobrým rozhodnutím odísť tam," vysvetlil klub prostredníctvom svojho webu. Mladý krídelník už hráva aj za seniorskú ruskú reprezentáciu a doteraz bolo málo pravdepodobné, že mu miesto jednotky draftu 2023 niekto vyfúkne. Teraz je však tá šanca o poznanie väčšia. "Pomohli" tomu aj hráčove vyjadrenia. Nad draftom údajne vôbec nerozmýšľa a nezáleží mu na ňom. Chce ukázať to najlepšie zo seba a pokiaľ by to malo byť dlhodobo v Petrohrade, považuje to za dobré riešenie.