Hokej - 21.12.2021 16:53

Českí hokejisti vo veľmi zlej nálade. Na OH idú s bilanciou 0-6

Huste Autor: Huste | Zdroj: huste.tv/hokej.cz

Českí hokejisti sú olympijskými šampiónmi z roku 1998, bronzovými medailistami z Turína 2006 a štvrtým tímom z Pchjongčangu. Do Pekingu však cestujú v najhoršej forme a po najhorších výsledkoch za dlhé roky. V aktuálnej sezóne odohrali šesť zápasov v rámci Euro Hockey Tour a všetky skončili prehrou. Jediný raz pritom čo i len boli vo vedení, a to v poslednom zápase proti Švédsku. Aj ten nakoniec stratili. Nálada v kabíne preto vôbec nie je dobrá a kriticky sa vyjadrili viaceré opory. Útočník Jan Kovář s brankárom Šimonom Hrubcom sa zhodujú, že tím nepredviedol prakticky nič a na ľade pôsobí neisto.

"Je slabou útechou, že sme prvý raz v sezóne viedli. Zápasy vyzerali ako cez kopirák - začíname vystrašene," sklamane hodnotil pre web hokej.cz tréner Filip Pešán po prehre so Švédskom 2:3. Predtým padli proti Fínsku 2:3 po samostatných nájazdoch a 2:5 s domácimi Rusmi. Posledné miesto český výber obsadil aj na fínskom Karjala Cupe, ktorý ruským Hrám prvého kanála predchádzal. Generálka na Peking nevyšla z dlhodobého ani krátkodobého hľadiska. "Na prvom turnaji sme skúšali mladý tím - neuspeli sme. Teraz sme vzali o poznanie skúsenejšie mužstvo," dodal tréner s tým, že verí v príchod opôr z NHL. Ani s ich účasťou to však vôbec nevyzerá ružovo.

Spokojnosť rozhodne nepanuje ani v hráčskych radoch. "Bolo to z našej nervózne. Puky nám odskakovali a neverili sme si. Keby gólman niečo nepochytal, tak je to o päť a trasieme sa, aby sme nedostali desiatku. Keď sme si uvedomili, že s nimi môžeme hrať, už bolo neskoro," povedal skúsený útočník Jan Kovař, ktorý vo zvyšku turnajového hodnotenia volil o poznanie ostrejšiu rétoriku. "Mám pocit, že si stále niečo nahovárame. Nebudem hovoriť, že v nejakom úseku hry hráme dobre a chvíľku súpera tlačíme. Pozrime sa na to a povedzme si pravdu, že sme boli jednoducho horším tímom," povedal po prehre s Ruskom, kde mali Česi vyšší počet streleckých pokusov.

Brankárskou jednotkou na Channel One Cupe bol Šimon Hrubec. Muž, ktorý prežil žiarivú sezónu 2020/21, a v dobrých výkonoch v bránke Avangardu pokračuje aj tento rok. "Teraz sa hanbím, že sme nič neuhrali. Máme jediný bod a ani neviem, čo by som vypichol," skonštatoval sklamane po šieste sezónnej reprezentačnej prehry. "Musím sa sústrediť na seba. Nie nadarmo sa hovorí, že brankár je jednotlivcom v kolektívnom športe. Nestarám sa príliš o veci, ktoré nemôžem ovplyvniť," uzavrel. Česi sa na olympiáde v Číne stretnú s Ruskom, Švajčiarskom a Dánskom.