Hokej - 25.12.2021 17:26

Zimáky na Štefana prázdne u nás, vo Švajčiarsku aj v Amerike

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Nezvyčajne nehokejovú podobu bude mať 26. december, počas ktorého to zvyčajne podvečer ožívalo na zimných štadiónoch po celom svete. Tradícia so "štefanským kolom" bola zavedená v slovenskej extralige zavedená v roku 2015, sekundoval tradičný Spengler Cup, hralo sa prakticky po celom európskom kontinente a s neskoršou hodinou sa o slovo prihlásila aj NHL či svetový šampionát juniorov, ktorého zvyčajným dejiskom je rovnako Severná Amerika. Tento rok však bude v tomto ohľade odlišný a viaceré spomenuté súťaže ostanú v tichu. Kým u nás za to môže protest, Švajčiari a Američania sa rozhodli pre prestávku pod tlakom zhoršenej covidovej situácie.

Hokejový život zachraňuje Švédsko, Nemecko či Fínsko a samozrejme aj Rusko, v ktorom sa vianočné sviatky oslavujú až 6. januára. Atraktívne  merania síl medzi Slovanom a Trenčínom, Nitrou a Novými Zámkami či Michalovcami a Spišskou Novou Vsou mala priniesť aj naša najvyššia súťaž, no všetko je inak. 45. kolo sa na protest hrať nebude a ani nebude dohrané. Domáce kluby, združené pod APHK, sa dokonca vyhrážajú prerušením alebo ukončením súťaže, pokiaľ vláda férovo finančne nevykompenzuje ich finančné straty, spojené so zatvorenými tribúnami a ďalšími opatreniami. "Ak chce vláda z pandemických dôvodov nechať zimné štadióny zatvorené, potom by mala aj profesionálne športové kluby adekvátne odškodniť. Očakávame od nej, že do 31. januára 2022 navrhne a prijme súbor opatrení, ktoré budú kompenzovať neprítomnosť, respektíve obmedzenie počtu fanúšikov v hľadiskách v prvej polovici súťažného ročníka. Vyzývame kompetentných členov vlády, aby navrhli systémovú schému podpory pre profesionálny šport na ďalšie obdobia. Kompenzácie pre podobné prípady, aký je dnes u nás, sú bežné vo vyspelej Európe a autority ich majú pripravené vopred. Schéma pomoci mala na Slovensku už dávno existovať," píše sa v ich vyhlásení.

Mimo tohto diania sa dostal HC Slovan Bratislava, ktorý dostal ako náhradník pozvánku na prestížny Spengler Cup, ktorý v 70. rokoch trikrát vyhral. Hoci bol na sobotu ráno naplánovaný odlet tímu aj s rodinami do Davosu, na poslednú chvíľu prišla správa o zrušení turnaja. "Pomôcť" tomu malo aj množstvo pozitívnych testov medzi hráčmi HC Davos, ktorý je domácim tímom a tradične jedným z ašpirantov na víťazstvo. Spengler Cup svoju tradíciu píše od roku 1923, no nehral sa už minulý rok. Podobné rozhodnutie organizátori prijali aj teraz a odvolávajú sa na výrazne zhoršenú pandemickú situáciu. Ide len o šiesty raz, kedy sa turnaj od svojho vzniku neuskutoční.

Výplň programu priaznivcom ľadového hokeja nezabezpečí ani NHL. V roku 2019 sa v období Vianoc odohralo až 24 duelov, ktorým sme mohli venovať pozornosť, s ohľadom na rôzne časové posuny naprieč severoamerickým kontinentom. Hoci priamo na 26. decembra večer v Amerike zápasy plánované nebývajú, je otázne, koľko sa toho stihne odohrať aspoň do konca kalendárneho roka. Isté je, že reštart nastane najskôr štyri dni pred jeho koncom, keďže si predstavitelia ligy dopriali pre lepšiu analýzu testov a situácie deň voľna naviac. V dôsledku pandémie bolo v tejto sezóne odložených už 64 zápasov a pre ich doplnenie padne vhod obdobie olympiády, keďže tej sa hokejisti NHL nezúčastnia.