Hokejbal - 20.07.2020 18:06

NHL udelí komunitné ocenenie, nominovaný aj indický hokejbalista

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Okrem známych ocenení za športové výkony udeľuje NHL aj viaceré ocenenia na "gentlemanskej" úrovni. Willie O'Ree Community Hero Award získava človek, ktorý svojou činnosťou zanechal pozitívnu stopu v komunite, kultúre alebo spoločnosti prostredníctvom svojej hokejovej činnosti. Liga toto ocenenia odovzdáva od roku 2018, tradične dostáva stovky nominácií, ktoré následne zúži na tri a hlasovaním sa určuje víťaz. Relatívne nová cena našla zatiaľ dvoch víťazov a budúci piatok sa k nim pridá tretí. Stať sa ním môže napríklad aj indický hokejbalista Dampy Brar.

Rodák z kanadskej Britskej Kolumbie sa počas svojho života vydal do Indie, ktorej získal aj občianstvo a výrazne sa zaangažoval v jej hokejbalovej reprezentácii. Tá v histórii šampionátov dokázala raz ukoristiť striebornú medailu. Bývalý aktívny hokejista v nižších zámorských IHL a WCHL sám viackrát za hokejbalovú Indiu nastúpil, naposledy v roku 2017 na majstrovstvách sveta v Pardubiciach. Zároveň bol spoluzakladateľom programu APNA Hockey, ktorý sa koncentruje na región južnej Ázie, pomohol založiť ženský národný hokejový tím a značnú časť svojho športového pôsobenia zasvätil spájaniu rôznych etník a menším.

Hlasovanie sa pre širokú verejnosť otvára v pondelok a končí piatkovou polnočnou úzavierkou v americkom časovom pásme. Brarovým protikandidátom je John Haferman a Alexandria Briggsová-Blakeová. Prvý menovaný v Columbuse spustil projekt pre sociálne znevýhodnené deti a dnes sa pýši približne 30 tisíckami detí, ktoré priviedol k ľadovému hokeju, marylandská rodáčka rozbehla vo svojom rodnom regióne projekt pre obnovu zničeného zimného štadióna, ktorý bol domovom afro-amerických hokejových talentov. Ten v roku 2017 zničil požiar.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora