Novinky - 21.06.2017 11:04

HUSTE.tv: Svetová elita v in-line hokeji už od nedele v Bratislave

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita, huste.tv

Svetová elita v in-line hokeji sa už od nedele predstaví v Bratislave na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, kde sa uskutočnia majstrovstvá sveta v tomto športe. Všetky zápasy odvysiela naša športová  internetová televízia HUSTE.tv! Na sedemdňovom turnaji sa prezentuje dovedna 16 národných tímov vrátane slovenského. Prvenstvo spred dvoch rokov z fínskeho Tampere obhajuje reprezentácia Kanady. Prestavaný ZŠ O. Nepelu bude hostiť elitu premiérovo, aj keď najlepšie svetové družstvá už v minulosti v Bratislave štartovali. Na Slovensku sa konal šampionát v júni 2008, vtedy na rovnakom mieste, no ešte pred rekonštrukciou arény. Slováci vtedy získali striebro a v doterajšej histórii ide o jediný cenný kov pre Slovensko z MS v in-line hokeji. Na Slovensku sa vtedy predstavilo mnoho hokejových hviezd, v domácom výbere hrali Ľubomír Višňovský či Richard Kapuš, ktorý bude teraz ambasádorom turnaja.

Kapuš si v pamäti uchováva turnaj spred deviatich rokov. "Na ten šampionát spomínam veľmi dobre. Stále sú to pozitívne pocity. Dala sa dokopy dobrá partia a dosiahli sme to, v čo sme na začiatku asi ani sami nedúfali. Dá sa povedať, že in-line u nás bol v porovnaní s inými krajinami v plienkach. Kráčali sme od zápasu k zápasu, s víťazstvami nám rástlo sebavedomie a prehrali sme až vo finále so Švédmi. Bol to super zážitok," povedal Richard Kapuš.

Svetový šampionát v in-line hokeji bude v Bratislave od 25. júna do 1. júla 2017. Na dvoch hracích plochách sa počas jedného týždňa uskutoční dovedna 46 stretnutí v elitnej kategórii aj I. divízii, ktoré rozhodnú o medailistoch aj postupujúcich či zostupujúcich družstvách. Úvodné tri dni šampionátu prinesú zápasy v základných skupinách, po dni voľna budú nasledovať súboje vyraďovacej časti. Zastúpenie na turnaji majú všetky kontinenty s výnimkou Ázie. Ako prvé pricestovali na Slovensko výpravy Argentíny a Nového Zélandu.

Naposledy boli majstrovstvá sveta v in-line hokeji v júli 2015 vo fínskom Tampere. Zlato si vybojovali reprezentanti Kanady, striebro patrilo domácim Fínom. Kanaďania si pripísali tretí titul majstrov sveta a chýbať nebudú ani na šampionáte v Bratislave. Slováci v Tampere v zápase o bronz podľahli výberu Švédska a zostali bez cenného kovu. Najúspešnejšou krajinou histórie MS v in-line hokeji je USA so šiestimi zlatými medailami, ku ktorým Američania pridali po štyri strieborné a bronzové cenné kovy. Nasledujú Švédi (5-3-3), Fíni (4-5-4) a Kanaďania (3-3-2).

Od pondelkového popoludnia sa Slováci pripravujú priamo v dejisku šampionátu pod vedením trénera Imricha Antala. Na turnaji sa predstavia hráči z domácej najvyššej súťaže v in-line hokeji. Z majstrovskej Dubnice je vo výbere päť hráčov. Vo štvrtok 22. júna o 18.00 h tím SR absolvuje prípravný zápas proti Nemecku. "Na tréningoch sa venujeme systému, chlapci sú po kondičnej stránke dobre pripravení. Máme spolu šestnásť hráčov," povedal kouč Imrich Antal, ktorý si tiež zaspomínal na strieborné MS 2008. Vtedy ako kouč viedol výber SR. "Bolo to niečo úžasné. Mali sme nejaké problémy so zostavou a na poslednú chvíľu prišiel do tímu Ľubo Višňovský. Napokon sme hrali finále. Bol to náš najväčší úspech," prezradil Antal. Kapitán slovenského družstva Jakub Ručkay je plný očakávania: "Máme v tíme aj nové tváre. Tréneri poskladali dobré družstvo, ktoré môže dosiahnuť úspech."

Priaznivcom in-line hokeja sú na všetky hracie dni k dispozícii celodenné vstupenky v hodnote štyroch eur, imobilní návštevníci majú vstup zadarmo a ich sprievod za dve eurá. "Verím, že vynikajúca cena lístkov na celý deň priláka do publika mnoho fanúšikov, ktorí poženú slovenský výber vpred za čo najlepším umiestnením," poznamenal Roman Štamberský.