Koronavírus - 21.03.2020 23:21

Nápad z Brazílie: štadióny slúžia na boj s koronavírusom

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Hrozbou, ktorá môže citeľne boj s koronavírusom skomplikovať, sú kapacitné možnosti jednotlivých krajín. Viaceré už teraz hlásia, že nových infikovaných pacientov nemajú kam hospitalizovať, nehovoriac o nedostatku zdravotníckeho personálu či techniky, ktorá môže byť pri ošetrovaní potrebná. Aspoň časť týchto problémov sa v Brazílii snažia pomôcť vyriešiť futbalové kluby. Viaceré z nich disponujú pozoruhodnými priestormi v budove štadióna, tréningových centier či rekreačných zónach. Tie ponúkli zdravotníkom na uloženie chorých, testovaných alebo ako odberné miesta.

Samotné inštitúcie a zdravotníci pomocnú ruku vďačne prijímajú a s jednotlivými klubmi už sú v kontakte ohľadom podmienok využívania. Už len pre majstrovstvá sveta 2014 bolo v krajine postavených sedem nových štadiónov a ďalších päť prešlo výraznou renováciou. Mnohé tamojšie celky sa pritom môžu pochváliť skvelými podmienkami, ktoré pre svojich hráčov a zamestnancov majú k dispozícii, no zrejmé je, že niekoľko týždňov takéto využitie určite mať nebudú. Ako dlho to potrvá, záleží napríklad aj od ich ochoty pomôcť a spolupracovať.

Brazília pritom vážne problémy s pandémiou dlho nehlásila. Počet potvrdených prípadov sa síce blížil k tisícke, no pri desiatich úmrtiach na koronavírus úrady vážne opatrenia nehlásili. V polovici marca sa ešte pokračovalo aj v športových ligách a zarezonovali najmä futbalisti Grémia, ktorí v snahe upozorniť na podceňovanie problému nastúpili na duel s Sao Luízom s rúškami na tvári. Zápas, prirodzene, už odohrali bez nich.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora