Koronavírus - 04.04.2020 17:52

Televízie chcú naspäť peniaze za vysielacie práva, ligy ich nemajú

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Nie je produkt, tak nemôžu byť ani peniaze zaň. Logiku to rozhodne dáva, ale pokiaľ ide o koronavírusom prerušenú futbalovú ligu a vopred uhradené čiastky za vysielacie práva do konca sezóny, všetko sa značne komplikuje. Viacerí vysielatelia francúzskej Ligue 1 oznámili, že ďalej nebudú posielať splátky za ostávajúci zápasový program. Do oficiálneho ukončenia ročníka ostávalo odohrať ešte desať kôl. Iná je situácia v Premier League, ktorá vopred zinkasovala od vysielateľov nemalé čiastky a tí si ich teraz pýtajú späť. Ísť má o celkom 41 krajín, v ktorých sa šíri signál z britského futbalu a dovedna sumu približne 4,2 miliardy libier.

Je prirodzené, že v tejto neistej situácii nevedia Angličania podať žiadnu záruku a vysielatelia tak plánujú podniknúť právne kroky. Absencia zápasov vo vysielaní spôsobuje televíziám ušlý zisk, ale začarovaný kruh je oveľa väčší. Sumy, ktoré zaplatili, sa dostali v rámci príjmov za vysielacie práva aj jednotlivým mužstvám, ktoré si tak mohli dovoliť angažovať lepších hráčov či zainvestovať do rôznych oblastí. Určiť, kto od koho si teraz má pýtať peniaze späť, je komplikované. Nepokryjú to ani poistenia klubov voči nepredvídaným skutočnostiam, aká nastala práve v čase vrcholiacich bojov o titul. Práve vtedy sa očakávalo, že záujem divákov ešte vzrastie.

Tým sa do veľkej miery vysvetľuje tlak na kluby, aby ostávajúci úsek sezóny dohrali. V Premier League ide o deväť kôl, v La Lige o jedenásť, v Serie A o dvanásť. To však rozsah sporov ešte rozšíri. Už pred časom sa v médiách riešila hrozba súdnych sporov o tom, za akých okolností sú kluby a hráči povinní nastúpiť na zápasy a kto vlastne určí, čo sú to "vytvorené bezpečné podmienky". Prezident Brescie už avizoval, že sám rozhodne o tom, kedy svojich hráčov nechá hrať a nikým sa tlačiť nenechá. V Nemecku zase pracujú s návrhom striktného pravidla, že klub s pätnástimi zdravými hráčmi na súpiske bude povinný nastúpiť.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora