Koronavírus - 17.04.2020 21:31

Bundesliga pripravená trénovať, potom prišli nové Merkelovej opatrenia

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Koronavírus v Nemecku rozhodne neustupuje, no tamojšia futbalová liga je odhodlaná udávať trendy a patrí medzi tie najaktívnejšie pri návrate tímov do tréningového procesu, s čím by malo byť spojené aj následné obnovenie zápasového programu. Predstavitelia dvoch najvyšších líg už pracovali aj s návrhom o povinnom testovaní všetkých hráčov a celok s dostatkom zdravých mužov by mal povinnosť nastúpiť na zápas. V menších skupinkách už trénujú viaceré celky a avizované bolo, že 26. kolo najvyššej súťaže môže byť otázkou najbližších týždňov.

Diametrálne odlišne však veci vidí nemecká vláda a kancelárka Angela Merkelová predĺžila zákaz veľkých zhromaždení ľudí do 31. augusta. To už mnohí jej krajania dúfali, že sa dávno bude kopať do lopty. Na otázky médií, či politici diskutovali aj o športe, prišla veľmi jasná odpoveď - Bundesliga nebola témou rozhovorov a krajina musí momentálne riešiť vyššie priority. Futbalisti pritom chceli hrať už začiatkom mája, a to za prísnych opatrení a bez divákov. Do vládneho nariadenia o zákaze zhromažďovania viac ako dvoch ľudí, sa však nemajú šancu zmestiť. Každá zo spolkových republík má navyše právomoc tieto nariadenia pre svoje podmienky korigovať a meniť. Tým je možnosť obnovenia plynulého režimu súťaže prakticky eliminovaná.

Väčšina krajín sveta sa momentálne pasuje aj s hľadaním citlivého kompromisu medzi nastavením bezpečných zdravotných podmienok, no zároveň, aby neskončili v ruinách podniky a ekonomiky. V nemeckom futbale sú už teraz dva kluby na kolenách. Vážne finančné problémy hlási Schalke 04 a SC Paderborn. Oba priznávajú, že bez peňazí zo vstupného alebo vysielacích práv sú schopné prežiť ešte mesiac, možno dva.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora