Koronavírus - 20.04.2020 22:11

SZĽH je pripravený klubom pomôcť, avšak za striktných podmienok

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Viaceré slovenské hokejové kluby bijú na poplach a avizujú, že po predčasnom ukončení sezóny 2019/20 sa bez finančnej výpomoci SZĽH nemusia dožiť štartu nového ročníka na začiatku septembra. "Extraligisti žiadajú 880-tisíc eur, kluby Slovenskej hokejovej ligy približne 250-tisíc a mládežnícke subjekty 4,2 milióna eur," priznal prostredníctvom svojho webu Zväz s dodatkom, že je pripravený vo veci konať. Ide však o horibilné sumy, ktoré ťažko bez dôkladnej prípravy vytiahnuť z kasy a rozdať. Zriadená preto bola špeciálna pracovná skupina, ktorá bude o prerozdeľovaní peňazí rozhodovať a patričné kroky musia spraviť aj kluby.

Dôležité bude napríklad rozhodovanie o tom, či sa tím nedostal do finančných problémov pre vlastné zlé fungovanie a nerozumné hospodárenie s financiami. V takom prípade nie je povinnosťou čelných predstaviteľov slovenského hokeja zachraňovať ho a ponúkať mu finančné injekcie. Aj v prípade, že ho do červených čísel skutočne dostal koronavírus, stále ostáva veľa nedoriešených faktov. "Musím sa pri tejto téme vrátiť do roku 2011, keď sa okamžite po šampionáte na základe dohodnutého kľúča prerozdelili klubom dva milióny eur, ktoré predstavovali zisk z vtedajších MS. O tom, či sa rovnako bude prerozdeľovať aj zisk zo šampionátu 2019, bude rozhodovať Kongres SZĽH," povedal generálny sekretár Miroslav Valíček.

Do pozornosti zároveň dáva aj ponúkanú finančnú pomoc štátu, ktorá bola pre športové organizácie sľúbená. Kluby by mali v prvom rade čerpať tú a až po využití všetkých štátom ponúkaných možností, prídu na rad zväzové peniaze. "Na druhej strane klub, ktorý splní všetky podmienky, by z tohto fondu mohol čerpať napríklad bezúročnú pôžičku, ktorú by do určitého obdobia musel vrátiť. Toto riešenie sa mi zdá najférovejšie aj z hľadiska zodpovedného budúceho fungovania slovenského hokeja," skonštatoval Valíček.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora