Koronavírus - 25.04.2020 00:08

Nová sezóna nemusí začať načas, olympijská kvalifikácia rovnako otázna

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Fanúšikovia sa stále netrpezlivejšie dožadujú nejakých termínov a dátumov, na ktoré by sa mohli tešiť, no kompetentní tejto žiadosti vyhovieť nedokážu. V podobnom duchu sa nesú aj najnovšie vyjadrenia Miroslava Šatana, podľa ktorého ročník 2020/21 v slovenskom hokeji nemusí začať v tradičných termínoch a ako budú vyzerať augustové boje o účasť na olympijských hrách, je ešte vo hviezdach. Uvoľnenie bezpečnostných opatrení umožnilo individuálnym športovcom obnoviť tréningový proces, no ľadový hokej takéto možnosti stále nemá. Od posledného stretnutia Tipsport Ligy pritom ubehlo sedem týždňov.

Prvé kolo novej sezóny v našich končinách štartuje zvyčajne v polovici septembra. Optimista verí, že v tento dátum už bude koronavírus na ďalekom ústupe a avizované štyri fázy uvoľňovania opatrení budú naplnené, no zaručiť sa to nedá. "Samozrejme, že by sme boli radi, keby sa nový súťažný ročník začal v normálnom termíne, ale nezáleží to iba na nás. Ak sa štvrtá fáza uvoľňovania otvorí napríklad až koncom augusta, kluby budú potrebovať mesiac na prípravu na ľade. V tom prípade by ročník odštartoval o niečo neskôr a museli by sme tomu prispôsobiť aj súťažný model. Pracujeme s viacerými alternatívami, ale teraz je o tom predčasné hovoriť," cituje slová prezidenta SZĽH agentúra SITA.

Otázniky sú nielen pri ligovom, ale aj reprezentačnom hokeji. Nekonali sa tohtoročné majstrovstvá sveta mužov a zrušený bol aj turnaj osemnásťročných hokejistov, ktorého dejiskom malo byť práve Slovensko. Najbližšou akciou je kvalifikácia ZOH 2022. Turnaj pod piatimi kruhmi síce súčasnou pandémiou ohrozený nie je, ale rozdeľovanie posledných miesteniek naň áno. "Čakáme, čo nám povie Medzinárodná hokejová federácia a náš krízový štáb. Či sa tento turnaj odohrá a za akých okolností," zhrnul Šatan. Skupina D má mať svoje dejisko v Bratislave, prvé duely boli naplánované na 27. august a súpermi našich reprezentantov majú byť Bielorusi, Rakúšania a Poliaci.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora