Koronavírus - 29.04.2020 17:00

S futbalom začneme 6. júna! Ako je to vo svete?

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste/sita/ctk

Po prerušení futbalových líg sa okamžite začal riešiť ich reštart a termíny ďalších zápasov. Každý deň prichádzajú nové informácie a fanúšik už stráca prehľad. Tu sú všetky najčerstvejšie informácie.

 Slovenská Fortuna liga:  Slovenský reštart najskôr 6. júna, je to najoptimistickejší variant.O odklade najvyššej slovenskej futbalovej súťaže do 31. mája rozhodlo online hlasovaním na stredajšej videokonferencii Prezídium Únie ligových klubov.

Najskorší reštart Fortuna ligy bude začiatkom júna tohto roka, ak to, samozrejme, dovolia opatrenia na úrovni vlády. "Na prvom mieste je zdravie hráčov, funkcionárov, fanúšikov, ale aj celej verejnosti. S ohľadom na to akceptujeme nariadenia štátnych orgánov a budeme s nimi konzultovať náš plán na prípadný reštart nadstavbových častí Fortuna ligy v sezóne 2019/2020. V tejto fáze ide o predbežný termín reštartu súťaže a najoptimistickejší variant. Všetko závisí od rozhodnutí na úrovni vlády v zmysle postupného uvoľňovania opatrení,“ ozrejmil prezident Únie ligových kubov Ivan Kozák v tlačovej správe ÚLK.

Prezídium zároveň poverilo vedenie ÚLK pripraviť všetky alternatívy súvisiace s aktuálnym ročníkom Fortuna ligy. ÚLK sa bude zaoberať otázkou plného dokončenia nadstavbových súťaží, skráteným modelom aj prípadným predčasným ukončením súťaže. "Budeme plne rešpektovať vládne nariadenia, ale aj podmienky zo strany UEFA. Konkrétny plán bude odkomunikovaný s predstaviteľmi na národnej úrovni, aby mohli byť konkrétne termíny definitívne potvrdené voči UEFA najneskôr do 25. mája 2020,“ pokračoval Kozák.

Najoptimistickejší možný termín reštartu súťaže je sobota 6. júna. Fortuna liga by vtedy mala pokračovať prvým kolom nadstavby. "To v prípade, ak budeme pokračovať v štandardnom režime. Teda za predpokladu, že odohráme plných desať kôl nadstavby. Spolu s klubmi sa zaoberáme aj skráteným modelom, či prípadným predčasným ukončením súťaže. Konkrétny plán musíme odkomunikovať smerom k štátnym inštitúciám, aby sme mohli jednotlivé termíny potvrdiť nielen UEFA, či klubom, ale aj športovej verejnosti. Súčasťou takýchto materiálov je presný dátum spustenia kolektívneho tréningového procesu, manuál organizácie stretnutí, či konkrétna termínová listina. Podmienky prípadného reštartu budú známe po vyjadrení štátnych inštitúcií, následne budú predložené členom Prezídia ÚLK a UEFA. Do 25. mája musíme spoločne so SFZ predložiť UEFA všetky relevantné informácie,“ uzavrel prezident ÚLK.

Francúzska Ligue 1: Francúzska vláda v utorok 28.4:2020 pre pandémiu koronavírusu definitívne zrušila všetky futbalové a ragbyové stretnutia v aktuálnej sezóne 2019/2020. V "krajine galského kohúta" by sa od 11. mája mali uvoľňovať zavedené opatrenia proti šíreniu nákazy, športové podujatia však do tejto kategórie nespadajú.

"Sezóna 2019/2020 v profesionálnom športe, najmä vo futbale, nebude schopná pokračovať," uviedol francúzsky premiér Edouard Philippe, ktorý poznamenal, že všetky udalosti s účasťou viac ako 5-tisíc ľudí, sa nebudú môcť konať skôr ako v septembri. Vo futbalových súťažiach Ligue 1 a Ligue 2 momentálne zostáva odohrať desať kôl, ragbyová liga sa v tejto chvíli nachádza v semifinálovej fáze.

Líder najvyššej francúzskej futbalovej súťaže Paríž St. Germain stále figuruje medzi aktívnymi tímami na európskej pohárovej scéne, kde postúpil do štvrťfinále tohtosezónnej edície Ligy majstrov. Zatiaľ nie je známe, ako táto skutočnosť ovplyvní účinkovanie mužstva z Parku princov v kontinentálnom pohári číslo jeden. Okamžite sa však vynorilo ako možné riešenie usporiadanie domácich stretnutí PSG mimo územia Francúzska.

Česká Fortuna liga  Najvyššie dve futbalové súťaže v Česku by sa mali opätovne spustiť 25. mája. Plánovaný reštart sezóny musia ešte schváliť 12. mája, keď zasadne Ligové grémium pre prvú a druhú ligu. Keďže v návrhu sa neráta s ukončením sezóny 2019/2020 do začiatku júla, príslušné orgány musia prerokovať aj aktuálne sponzorské zmluvy a hráčske kontrakty. Väčšina z nich vyprší posledným júnovým dňom.

V českej Fortuna lige plánujú dohrať zostávajúcich šesť kôl základnej časti plus päť kôl nadstavby o konečné 1.- 6. miesto, resp. 11.- 16. miesto. Hrať by sa mala aj baráž o záchranu v najvyššej súťaži, tzv. zápasy o Európu a tiež semifinále a finále pohárovej súťaže MOL Cupu. Celkovo by to bolo 91 zápasov. Posledné z nich by prišli na rad počas víkendu 11.- 12. júla.

"Chceme využiť možnosť, ktorú nám poskytuje uvoľňovanie vládnych opatrení a 25. mája odštartovať pokračovanie súťažného ročníka. Budeme žiadať Ligové grémium, aby sme mohli ukončiť sezónu aj po 30. júni," uviedol Dušan Svoboda, predseda Ligovej asociácie futbalových klubov v Česku, cituje ho portál iDnes.cz.

V návrhu Česi rátajú s tým, že počas zápasov by na štadiónoch bolo prítomných približne 150 ľudí. Do tohto počtu by sa okrem futbalistov rátali aj ich tréneri a ostatní členovia realizačných tímov, rozhodcovia, delegáti, usporiadatelia, podávači lôpt, pracovníci technického zázemia štadiónov a tiež ľudia, ktorí zabezpečujú priame prenosy v televízii. Zabudnúť netreba na zdravotníkov a pracovníkov integrovaného záchranného systému.

Anglická Premier League:

25.4.2020 - Premier League prerušili pre pandémiu koronavírusu 13. marca. Vedúci FC Liverpool potrebuje na definitívny zisk titulu dve víťazstvá zo zostávajúcich deviatich zápasov.

Denník The Times informuje, že sa zvažuje obnovenie sezóny 8. júna.Vedenie Anglickej futbalovej ligy (EFL) už rokuje so zástupcami vlády. Podľa posledného návrhu by sa malo odohrať zvyšných 92 duelov na vybraných štadiónoch bez divákov a s maximálnym počtom 400 osôb na zápase. Ak sa to podarí, nasledujúca sezóna 2020/21 by mala odštartovať 22. augusta.

Talianska Seria A: V talianskej najvyššej súťaži zostáva dohrať 13. kôl.  Členovia rady Serie A rozhodli 21.4.2020 jednomyseľne, že liga bude v máji pokračovať. Sedem klubov Serie A však s obnovením súťaže nesúhlasí. Sú nimi sardínske Cagliari a šesť družstiev zo severného Talianska, ktoré je najviac zasiahnuté pandémiou koronavírusu - Brescia, FC Turin, Udinese, Sampdoria Janov, FC Janov a SPAL Ferrara. Kluby tiež budú musieť absolvovať predsezónny kemp, ktorý ich na niekoľko týždňov odlúči od rodiny.

Španielska  La Liga: La Liga aktuálne nemá žiaden stanovený dátum, kedy by mohla obnoviť súťažné dianie. Ale aj v Španielsku je prioritou dohrať najvyššiu súťaž. Ak by sa to nepodarilo, bude platiť pre konečné poradie aktuálna tabuľka. Miestenky v budúcom ročníku Ligy majstrov by si zaistili prvé štyri tímy tabuľky - FC Barcelona, Real Madrid, FC Sevilla a Real Sociedad San Sebastian. V Európskej lige by sa predstavili Atletico Madrid a FC Getafe. Kluby, ktoré odmietnu nastúpiť na súťažný duel ihneď po tom, ako sa v krajine zruší zákaz konania podujatí, budú čeliť odpočtu bodov ako pri kontumácii.

Nemecká Bundesliga: možný dátum obnovenia súťaže 9. máj, no nič nie je ešte oficiálne schválené. Jedno z riešení je celoplošné testovanie hráčov. Ak však bude nejaký test pozitívny, súťaž neobnovia.

Holandská Eredivisie: Do konca ligy zostávalo odohrať osem kôl. Holandský futbalový zväz 24.4.2020 potvrdil predčasné ukončenie ligovej sezóny pre pandémiu koronavírusu. Titul v Eredivisie neudelia a zo súťaže nik nezostúpi. V skupinovej fáze nového ročníka Ligy majstrov by sa mali predstaviť Ajax Amsterdam a AZ Alkmaar, v Európskej lige UEFA Feyenoord Rotterdam so slovenským reprezentačným útočníkom Róbertom Boženíkom, PSV Eindhoven a Willem Tilburg.

Poľská Ekstraklasa: V Poľsku by mohli pokračovať od 29. mája. Na 25.4.2020 to oznámil poľský premiér Mateusz Morawiecki. Pred reštartom Ekstraklasy prebehnú 3.-4. mája testy hráčov a členov realizačných tímov, od 10. mája začnú v kluboch s tréningovým procesom. Deň pred obnovením ligy absolvujú hráči s rozhodcami ďalšie testovanie na koronavírus a ak sa nevyskytne pozitívny prípad, dostanú zápasy 27. kola naplánované na 29.-31. mája zelenú. Do vypuknutia pandémie koronavírusu sa najviac darilo futbalistom Legie Varšava, ktorí si v 26 kolách vypracovali na čele tabuľky osembodový náskok pred Piastom Glivice.

Švajčiarsko Futbalová sezóna vo Švajčiarsku vrátane zápasov najvyššej súťaže by sa mala znova nakopnúť 8. júna. Podľa aktuálneho vládneho nariadenia by sa v tento deň mohlo začať hrať, ale bez prítomnosti divákov. Švajčiari pristúpili k zmierneniu opatrení v súvislosti so šírením koronavírusu skôr ako sa všeobecne očakávalo. Na čele švajčiarskej Superligy bol v čase jej prerušenie FC St. Gallen o skóre pred Yonug Boys Bern.

LIGA MAJSTROV: Európska futbalová únia údajne stanovila program zvyšných zápasov Ligy majstrov. Sezónu prerušili v marci pre pandémiu koronavírusu počas osemfinále, do konca ročníka zostáva odohrať sedemnásť stretnutí. Ročník reštartujú od 7. augusta pred prázdnymi tribúnami a program bude pokračovať v trojdňových intervaloch, sezóna LM vyvrcholí 29. augusta v Istanbule. Informácie však UEFA oficiálne nepotvrdila. Dosiaľ sú známi štyria štvrťfinalisti: Paríž St. Germain, Atalanta Bergamo, Atletico Madrid a RB Lipsko. Z programu osemfinále zostali odvety Manchester City - Real Madrid (v prvom zápase zvíťazilo City v Španielsku 2:1), Bayern Mníchov - FC Chelsea (3:0), Juventus Turín - Olympique Lyon (0:1) a FC Barcelona - SSC Neapol (1:1).

Tadžikistan:  26.4.2020 prerušili ligu do 10. mája, hoci v krajine zatiaľ neevidujú žiadny prípad nákazy koronavírusom. Pritom nový ročník súťaže rozbehli iba pred tromi týždňami 4. apríla a bez divákov. Liga v Tadžikistane bola jednou zo štyroch na svete, ktoré neboli zastavené - v Bielorusku, v Burundi a Nikarague.