Koronavírus - 29.04.2020 15:30

Šéf lekárskej komisie FIFA neodporúča pokračovanie súťaží

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: sita

Podľa šéfa lekárskej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Michela D'Hooghea by mal svet zabudnúť na opätovné spustenie jednotlivých futbalových líg a namiesto toho sa viac venovať štartu nového súťažného ročníka. Belgický lekár je totiž poriadne skeptický v téme pokračovania národných súťaží. "Moje odporučenie je jasné - vyhnúť sa futbalu v najbližších týždňoch až mesiacoch," povedal D'Hooghe pre BBC Sport a doplnil: "Radšej sa pripravujte na to, aby ďalšia sezóna mala čo najlepšie parametre."

Európska futbalová únia (UEFA) by rada získala do 25. mája informácie od svojich členov, ako to bude s ich domácimi súťažami. Už teraz je jasné, že v Holandsku a Francúzsku lokálne futbalové ligy nedohrajú, rovnaký osud čoskoro čaká aj Belgicko. "Pokračovať znamená riskovať a to riziko nie je zanedbateľné. Môže to mať vplyv na mnoho životov a so sebou môže priniesť mnoho úmrtí. Preto som vo vyjadreniach veľmi opatrný. Každý by mal veľmi dôkladne zvážiť možné následky, kým sa rozhodne pokračovať," myslí si D'Hooghe a doplnil, že tieto myšlienky prináša ako lekár a nie ako osoba zodpovedná za organizáciu podujatí.

Zdôraznil tiež, že v prípade futbalových duelov nie je možné vyhnúť sa osobnému kontaktu osôb. Vzápätí naznačil, že bezpečné to bude až v prípade, ak svet bude mať proti koronavírusu očkovaciu vakcínu. Futbal označil napriek plánovaným prísnym hygienickým predpisom za veľmi rizikový. "Neviem si predstaviť, že hráči zrazu prestanú pľuť. A to považujem za veľmi nebezpečné," povedal Belgičan.