Koronavírus - 04.05.2020 20:41

Po Bundeslige La Liga. Španielske kluby budú hromadne testovať na COVID-19

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: sita

Profesionálni futbalisti v Španielsku počas aktuálneho týždňa podstúpia prvé testy na koronavírus a v prípade negatívneho výsledku budú môcť začať s prípravou v klubových priestoroch. Španielska vláda po takmer dvoch mesiacoch povolila tréningy profesionálnych futbalových klubov, miestnu La Ligu aj prípravu prerušila pandémia ochorenia COVID-19 v prvej polovici marca. Medzi podmienkami návratu na trávniky a do tréningových priestorov sú však spomenuté testy či prísne dodržiavanie hygienických opatrení.

Testovanie sa začne najskôr v utorok a vyhodnocovanie bude prebiehať na dennej báze. Aby bolo možné pokračovať v prerušenej La Lige, vedenie súťaže chce nechať klubom minimálne mesiac na spoločnú prípravu. Ak to okolnosti dovolia, španielska liga by mohla pokračovať v júni.

Prvé tréningy v jednotlivých kluboch budú podľa manuálu od vedenia La Ligy prebiehať individuálnom pokračovať budú v malých skupinách a až potom príde na rad úplná príprava. Aktuálne tak hráči síce budú môcť navštevovať tréningové priestory svojich zamestnávateľov, no nebudú sa môcť stretávať so spoluhráčmi, do tréningových kempov musia prísť oblečení a bude zákaz využívať spoločné priestory.

V jednom okamihu na hraciu plochu môže ísť nanajvýš šesť hráčov a musia udržiavať čo najväčšiu vzdialenosť od ďalších osôb, na čo majú dohliadať tréneri. Hráči musia mať rukavice a ochranu tváre, do posilňovne môžu ísť maximálne dvaja.

Španielsko je v celosvetovom meradle jednou z najviac zasiahnutých krajín. Situácia na Pyrenejskom ostrove sa však začala zlepšovať a vláda tak začala uvoľňovať obmedzenia súvisiace s bojom proti šíreniu pandémie.