Koronavírus - 05.05.2020 14:00

Na neutrálnej pôde či kratšie polčasy. Anglické scenáre na dohratie sezóny

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: sita

Výnimočná situácia si vyžaduje výnimočné riešenia. Toto okrídlené slovné spojenie má zrejme svojich podporovateľov aj v anglickom futbale. V súvislosti s možným obnovením sezóny Premier League v čase pandémie koronavírusu sa už vyskytli návrhy hrať na menších štadiónoch so zabezpečením špeciálnej karantény či inej neutrálnej pôde. Najnovšie sa spomína možnosť skrátiť čas trvania jednotlivých zápasoch, vrátane častejších striedaní. Pre BBC Radio 4 to potvrdil šéf hráčskych odborov v Anglicku (PFA) Gordon Taylor.

"Tých návrhov je veľmi veľa. Zaujímavá je aj možnosť častejšieho striedania či trvania jedného polčasu menej ako 45 minút. Neviem však predvídať budúcnosť. Musia sa k tomu vyjadriť aj funkcionári, hráči a tréneri, aby sme dostali ucelenejší obraz," uviedol Taylor.

Ak by sa aj Angličania zhodli na kratších polčasoch, muselo by túto dočasnú zmenu pravidiel odsúhlasiť Medzinárodná futbalová federácia a tiež futbalová organizácia IFAB, ktorá sa zaoberá zmenami v pravidlách. FIFA už nedávno vyhlásila, že uvažuje o dočasnom povolení piatich striedaní v zápasoch namiesto doterajších troch v jednom tíme.

Aktuálnu sezónu Premier League v Anglicku mali dohrať 17. mája, ale je čoraz pravdepodobnejšie, že do tohto dátumu sa opätovne ani len nezačne hrať. FC Liverpool bol pred prerušením súťaže veľmi blízko k zisku prvého majstrovského titulu po 30 rokoch. Nebyť koronakrízy, už by ho futbalisti z mesta Beatles zrejme dávno oslavovali. Pred nútenou prestávkou mali na čele tabuľky náskok 25 bodov pred obhajcom titulu Manchestrom City.