Koronavírus - 12.05.2020 12:04

Štyri víkendy pravdy: veľký prehľad obnovenia európskych súťaží

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Pokoronavírusový "deň D" sa vo futbalovom prostredí netrpezlivo očakáva a v niektorých súťažiach by mohol prísť už počas najbližšieho víkendu. Všetko to však má množstvo otáznikov, problémov a nejasností, ktoré bude potrebné doladiť. Predpoklad je taký, že keď tie najodvážnejšie veľké ligy opätovne spustia svoj program, spustí to lavínu a ročník sa dohrá, hoci aj so zaťatými zubami kompetentných. Riziko je však veľké a či to nebolo uponáhľané, ukáže až čas.

Spomedzi európskych líg sa v inej realite nachádza Bielorusko a Faerské ostrovy. V prvej z krajín sa nová sezóna začala 19. marca, akoby sa nechumelilo, opatrenia boli až symbolické a pozastavenie súťaže prišlo až včera. Na severe od Britských ostrovov sa úvodných päť stretnutí sezóny odohralo počas uplynulého víkendu. V menšine sú zatiaľ aj ligy, ktoré vyhodnotili, že riziko je priveľké. Zabalilo to už Belgicko, Holandsko, Francúzsko, Luxembursko a Gibraltár.

Ako najodvážnejšie sa javia ligy, ktoré avizujú najbližší ligový program vo svojich najvyšších súťažiach do konca mája. Spomedzi tých najsledovanejších súťaží "pretekom" kraľuje Nemecko s plánom na 15. máj. Len o týždeň neskôr chcú zápolenie obnoviť v Českej republike a Maďarsku. Do konca mája sa majú pridať Rakúšania, Portugalčania, Srbi, Poliaci, Ukrajinci či Dáni. Začiatok júna by následne priniesol úvodné výkopy aj na Slovensko a okrem neho aj do Anglicka, Talianska, Chorvátska, Švajčiarska a Grécka. V poslednej vlne, koncom júna, pribudne Anglicko, Rusko alebo Španielsko. Všetko sú to však plány, avizované dátumy sa môžu meniť, navyše viaceré krajiny zatiaľ neupresnili, kedy presne by s futbalovom chceli opäť začať.

RTP (Return to play) plány v európskych futbalových ligách k 9. máju 2020
Zdroj: Twitter

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora