Koronavírus - 13.05.2020 11:30

Hviezdy NBA sa vyslovili za pokračovanie sezóny

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: sita

Najväčšie hviezdy súčasného zámorského basketbalu sa zhodli - všetci chcú pokračovanie NBA v tejto sezóne poznačenej koronavírusovým efektom. LeBron James, Stephen Curry, Kevin Durant, Jannis Antetokunmpo, Damian Lillard či Russell Westbrook sa jasne vyjadrili v pôvodne anonymnom prieskume hráčskej asociácie NBPA.

Podľa ESPN sa hlasovanie začalo v utorok a všetci hráči mali poskytnúť jednoznačnú odpoveď, či chcú alebo nechcú, aby sa táto sezóna poznačená pandémiou nového koronavírusu, ešte "nakopla". James či Durant svoj pôvodne anonymný názor potvrdili v konferenčnom hovore šéfovi NBPA Chrisovi Paulovi. Informuje o tom aj portál belgickej televízie Sporza.

Komisár NBA Adam Silver v utorok absolvoval telefonické stretnutie s majiteľmi klubov a jeho závery možno označiť za optimistické. "Účastníci telekonferencie sú povzbudení tým, že sa dosiahli pokroky v minimalizácii zdravotných rizík pri eventuálnom návrate basketbalovej sezóny. Jednou z hlavných otázok zostáva - koľko pozitívnych testov hráčov bude dostatočným dôvodom na to, aby sa sezóna už nerozbehla? A koľko testov bude potrebných urobiť, aby sa mohlo začať hrať?," uvádzajú zdroje ESPN.

Sezóna 2019/2020 v NBA bola prerušená 11. marca 2020 s mankom minimálne 259 zápasov základnej časti plus play-off. Odvtedy vedenie súťaže pauzujúcim hráčom nesiahlo na platy a zabezpečilo im 100% príjmov počas štyroch výplatných dní počnúc 15. marcom. To sa však zmení od najbližšieho piatku, keď na základe rozhodnutia šéfov súťaže v súčinnosti s NBPA budú hráčom celoplošne krátené mzdy o 25%. Dovedna sa tým ušetrí 850 miliónov USD, ktoré použijú na doplatenie basketbalistov v prípade, keď sa sezóna opäť rozbehne.

Momentálne stále neexistuje presný plán na reštart NBA. Odborníci to očakávajú najskôr v júli. Ak by sa opäť začalo hrať, muselo by to byť za prísnych hygienických opatrení a zrejme v jednej či dvoch vopred určených lokalitách.