Koronavírus - 13.05.2020 09:45

Cyklistická sezóna štartuje tam, kde má každý bicykel

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita, huste.tv

Už len jeden týždeň a rozbehne sa tohtoročná cyklistická sezóna, ktorá zatiaľ počíta iba veľké straty. Nebude to podujatie pod hlavičkou Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) ani preteky vo vyspelej krajine pedálov a dvoch kolies. HTV Cup sú najstaršie a najslávnejšie preteky vo Vietname, krajine východnej Ázie, ktorá má 1300 km dlhú hranicu s Čínou, ale dovedna len 288 zaznamenaných prípadov nákazy novým koronavírusom a žiadne úmrtie.

"Chýba vám Vincenzo Nibali a jeho boj o ružový dres na Giro d´Italia? Môžete fandiť napríklad Luong Van Singhovi z Hanoi Teamu. Preteky budú v priamom prenose na Facebooku aj YouTube a bude o nich veľký záujem. Vietnam má takmer 100 miliónov obyvateľov a silnú cyklistickú tradíciu ešte z francúzskych koloniálnych čias," upozornil fanúšikov cyklistiky špecializovaný portál Cyclingnews.

Preteky organizované spoločnosťou Ho Chi Minh TV budú mať 18 etáp a ich 32. edícia sa uskutoční v termíne 19. mája - 7. júna 2020. Umožní to výhodná epidemiologická situácia v krajine, ktorá sa pred súčasnou pandémiou COVID-19 dobre vyrovnala aj s rýchlo šíriacim sa ochorením SARS v roku 2003, a teda vedela, ako teraz na to.

"Všetko vyzerá byť pripravené na prvé preteky vo Vietname po koronavíruse. Cyklisti nebudú musieť nosiť masky, ale všetci ostatní účastníci áno. Rúška na tvárach budú musieť mať členovia tímov, rozhodcovia, kameramani aj vodiči motocyklov. A všetci si budú musieť pravidelne umývať ruky." informoval člen organizačného výboru Duc Phat Nguyen.

Pelotón pretekov HTV Cup obsahuje 84 mien cyklistov takmer výlučne z domácich zdrojov. Zatvorené hranice nepovoľujú účasť zahraničných jazdcov, ale sú aj dve výnimky. Obhajca vlaňajšieho víťazstva Španiel Javier Sardá jazdí v tíme Thanh Phô Ho Chi Minh a Francúz Loic Desriac reprezentuje farby Bikelife Dong Nai. Desriac bol pred siedmimi rokmi jazdcom francúzskeho kontinentálneho tímu Roubaix-Lille Métropole, ale potom sa oženil do Vietnamu. Odvtedy tam funguje ako profesionálny cyklista.

"O preteky je veľký záujem v médiách. Kritérium sa vysiela naživo v televízii, ktorá tiež veče prináša 15-minútové zostrihy z každej etapy. Okrem toho sú prenosy na Facebooku a YouTube. Ide aj o spomienku na vietnamského revolucionára Ho Či Mina, ktorý sa narodil 19. mája presne pred 130 rokmi a práve v tento deň preteky odštartujú," pripomenul Desriac. Obhajca titulu Sardá k svojim ambíciám podotkol: "Pricestoval som do Ho Či Minovho mesta ešte vo februári pred pandémiou. Mal som počas uplynulého obdobia možnosť trénovať a mojím cieľom je zopakovať celkový triumf z minulého roka. Pre môj tím sú to najdôležitejšie preteky sezóny."

Dvanásť tímov po sedem jazdcov bude mať pred sebou dovedna 2183 km zo severu Vietnamu na juh krajiny s cieľom v 9-miliónovom Ho Či Minovom meste. Prvé veľké preteky v ére koronavírusu sa začnú kritériom na 52 km okolo Vong Quang Truongu a vyvrcholia 163 km dlhou etapou z Bao Locu do Ho Či Minovho mesta.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora