Koronavírus - 20.05.2020 15:27

Susedia idú na to, k slovu sa zakrátko dostane 53 Slovákov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Slovenský futbalový fanúšik si musí na reštart Fortuna ligy počkať minimálne do 6. júna, čo je stále podľa viacerých vyhlásení najoptimistickejší scenár. V susedných krajinách by sa v tom čase malo hrať už druhé či tretie kolo po ústupe celosvetovej pandémie a počet slovenských futbalistov, ktorí sa vďaka tomu dostanú do zápasového tempa, raketovo vzrastie. Maďarsko a Česká republika sú spomedzi našich susedov najodvážnejší. Maďari sa do akcie hodlajú vrhnúť už v sobotu 23. mája, zatiaľ čo u Čechov bude tento víkend posledným "tichým" a potom sa konečne môže začať fandiť, aspoň prostredníctvom televíznych obrazoviek. Pár dní pred slovenskou sa rozohrá liga aj v Poľsku, kde sa hovorí o prvom júnovom týždni.

Reštartovanie maďarskej ligy bude pre slovenského fanúšika pozvoľným nástupom. Ferencváros, Mezokovesd či výber Puskásovej akadémie našinca počas roka mimoriadne nenadchýna, ale sledovať budeme môcť siedmich Slovákov, ktorí v tejto lige nastupujú. Azda najznámejším menom je bývalý žilinský kapitán Michal Škvarka, ktorý v doterajších 23 ligových dueloch Ferencvárosu dostal priestor len približne na 200 minút. Budapeštiansky tím je momentálne presvedčivým lídrom a očakáva sa, že obháji minuloročný titul. Skomplikovať mu to bude chcieť napríklad aj Puskás Akadémia, v kádri s bývalou trnavskou oporou Jánom Vlaskom aj pravidelnejšie nastupujúcim záložníkom Jozefom Urblíkom, bývalým členom reprezentačnej "dvadsať jednotky". V spomenutom Mezokovesde, ktorý je aktuálne na tretej priečke, dostáva v obrane pravidelne priestor senický odchovanec Róbert Pillár, zatiaľ čo skúsený Tomáš Košický je brankárskou jednotkou Debrecínu. Ten má však prácu v spodnej polovici poradia, podobne ako Zalaegerszeg s obrancom Jánosom Szépem. Prvý zápas sa odohrá už 23. mája.

O poznanie bohatšie je to v Česku, kde pôsobí až 25 rodákov spod Tatier a jednoduchšie by bolo vymenovať kluby, v ktorých zastúpenie nemáme. Najväčšia pozornosť bola pred prerušením ligy venovaná Dávidovi Hanckovi, ktorý z talianskej Fiorentiny zamieril na hosťovanie do Sparty Praha. Tá však prežíva veľmi biedny rok a nachádza sa v strede ligovej tabuľky. Oveľa lepšia nálada je u mestského rivala v Slavii, ktorá má momentálne osembodový náskok, no je bez Slovákov. Po individuálnej stránke si vedie veľmi obstojne sedemgólový Ivan Schranz, ktorý je najlepším strelcom Českých Budějovíc. Stabilnou súčasťou zostavy svojho mužstva je aj krídelník Karol Mondek a útočník René Dedič v Opave, záložník Jakub Povrazanec v Jablonci a defenzívne ladený univerzál Marek Janečka v Karvinej. Česi na 23. máj naplánovali predohrávku Teplíc s Libercom a potom, netradične v utorok a v stredu, rozohrajú kompletný program 25. kola základnej časti.

Pre početné zastúpenie našich reprezentantov alebo aspoň členov širšieho kádra, je záujem aj o poľskú Ekstraklasu. Celkovo by sme v nej napočítali 21 Slovákov a sezóna sa im znovuspustí v posledný májový víkend. Legia Varšava sa bude snažiť nepustiť z rúk svoj osembodový náskok pred Piastom Gliwice, za ktorým o jediný bod zaostáva Cracovia, Wroclaw aj Lech Poznań. Za nimi v tesnom závese nasleduje Štetín. Nabitý boj o Európu sa bude najintenzívnejšie týkať hneď jedenástich Slovákov, ktorí pôsobia v niektorom z doteraz spomenutých tímov. František Plach je gliwickou brankárskou jednotkou, wroclawské farby háji gólman Matúš Putnocký aj útočník Róbert Pich, zatiaľ čo Michal Peškovič je brankárskou jednotkou Krakovčanov a Ľubomír Šatka stálicou v poznanských zadných radoch.

Rakúsko a Ukrajina sú síce geograficky blízkymi krajinami, no futbalovo nie. V tamojších najvyšších súťažiach nepôsobia žiadni Slováci. U východných susedov je pritom zastúpených 34 národností, u západných 42. Pre porovnanie, slovenskú ligu hrali pred prepuknutím pandémie futbalisti zo 47 rôznych krajín. Napriek tomu si môžeme spomenúť, ako to v týchto ligách vyzerá. Rakúskemu futbalu priebežne dominuje LASK Linz. Ten bol najväčším prenasledovateľom Salzrubru už pred rokom a teraz drží "červených býkov" na trojbodový dištanc. Tesne pred obnovením ligy však prepukla kauza o tom, že tím z Lincu začal trénovať skôr ako to bolo povolené a hrozí mu za to prísny trest. Pravdepodobne pôjde o odčítanie bodov, čo môže byť značná komplikácia. Na pohárových pozíciách ich v tesnom boji zatiaľ dopĺňa Rapid Viedeň a Wolfsberger AC. V rakúskej Bundeslige sa do skupiny o titul neprenášajú body proti súperom z dolnej šestky, čo vytvorilo novú a dramatickú situáciu. Hrať sa začína 2. júna. V ukrajinskej lige ešte nepadol definitívny verdikt a teda ani konkrétny dátum. Niektoré informácie hovorili, že sa zvažuje záver mája, lenže to by už pravdepodobne musel byť kalendár naplánovaný. Pravdepodobnejší je tak scenár o obnovení až v polovici júna, čiže asi týždeň po slovenskej Fortuna lige.

Slovenskí futbalisti v susedných ligách:
MAĎARSKO: Michal Škvarka (Ferencváros Budapešť), Róbert Pillár (Mezőkövesd Zsóry FC), Jozef Urblík a Ján Vlasko (Puskás Akadémia FC), Tomáš Košický (Debrecín VSC), Jakub Sedláček (Újpest FC), János Szépe (Zalaegerszegi TE FC)

POĽSKO: František Plach, Tomáš Huk a Jakub Holúbek (Piast Gliwice), Michal Peškovič, Michal Sipľak, Milan Dimun, Tomáš Vestenický a Lukáš Hroššo (Cracovia Krakov), Róbert Pich a Matúš Putnocký (Slask Wroclaw), Ľubomír Šatka (Lech Poznaň), Dušan Kuciak a Jaroslav Mihalík (Lechia Gdaňsk), Martin Košťál a Martin Kadlec (Jagiellonia Bialystok), Ľubomír Guldan (Zaglebie Lubin), Martin Chudý, Erik Jirka a Roman Procházka (Górnik Zabrze), Ľubomír Tupta (Wisla Krakov), Erik Pačinda (Korona Kielce)

ČESKÁ REPUBLIKA: Christián Herc a Marián Čišovský (FC Viktoria Plzeň), Jakub Povrazanec (FK Jablonec), Viktor Budinský a Milan Lalkovič (FC Baník Ostrava), Patrik Šimko (1. FC Slovácko), Jakub Hromada a Martin Koscelnik (FC Slovan Liberec), Ivan Schranz a Karol Meszáros (Dynamo České Budějovice), Dávid Hancko a Lukáš Štetina (AC Sparta Praha), Lukáš Greššák (Sigma Olomouc), Patrik Le Giang (FC Bohemians 1905), Marek Janečka, Matúš Čonka, Dávid Guba a Martin Bukata (MFK Karviná), Róbert Matejov, Marek Hlinka a Matej Rakovan (FC Fastav Zlín), Karol Mondek a René Dedič (Slezsky FC Opava), Peter Kleščík a Martin Vantruba (1. FK Příbram)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora