Koronavírus - 21.05.2020 14:39

Riešenie pre kluby? Ligy viacerých krajín

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita, huste.tv

Zriadenie cezhraničných súťaží je podľa generálneho sekretára Medzinárodnej asociácie futbalových profesionálov (FIFPro) Jonasa Baera-Hoffmanna jednou z možností pre futbalový priemysel, ako si počas očakávanej finančnej krízy po pandémii koronavírusu môže toto odvetvie udržať sponzorov a prilákať nových. Už po dvoch mesiacoch bez súťažného diania je viacero futbalových klubov na hranici bankrotu, niektoré to už dokonca "majú za sebou".

Hrozí tiež, že aj v prípade reštartu jednotlivých súťaží budú zápasy prebiehať pred prázdnymi tribúnami ešte nejaký čas, čo klubom a súťažiam isto nepomôže. "Možno nebude udržateľné v blízkej budúcnosti prevádzkovať také množstvo klubov ako doteraz," myslí si Baer-Hoffmann. Absencia divákov na jednotlivých dueloch bude pritom citeľnejšia v krajinách, kde hodnota televíznych práv nie je taká vysoká ako vo futbalovo vyspelejších destináciách. "A to poriadne naštrbí obchodné modely týchto líg," pokračoval.

O možnosti organizovať súťaže pre kluby z viacerých krajín niektorých regiónov sa hovorí už dlhšie. Tieto štáty síce majú kvalitné kluby, no ich počet je nízky a jednotlivé ligy potom nedokážu kvalitou ani atraktivitou pre sponzorov konkurovať "veľkým hráčom". Ako príklad funkcionár FIFPro uviedol dve krajiny Beneluxu - Belgicko a Holandsko. V oboch štátoch už predčasne ukončili najvyššie domáce súťaže a práve tu vidí Baer-Hoffmann priestor na kooperáciu. Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin však takú myšlienku nepodporuje a je za udržanie nezávislosti národných ligových súťaží.

"Futbalový priemysel musí prediskutovať ekonomickú budúcnosť celého odvetvia," poznamenal Baer-Hoffmann. Pripomenul tiež, že napríklad v Škótsku až 43 percent príjmov klubov tvoria financie z domácich zápasov.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora