Koronavírus - 05.07.2020 23:17

Briti povolili opatrenia - športové leto dostalo zelenú

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

"Britské športové leto sa môže začať!" s nadšením ohlásil v obklopení novinárov britský minister pre médiá, kultúru a šport Oliver Dowden. V krajine doteraz platili striktné karanténne obmedzenia, ktoré komplikovali organizáciu väčších medzinárodných akcií na tomto území. Po príchode totiž bolo povinnosťou absolvovať karanténu a až potom mohol ísť športovec, hudobník či umelec po vlastnej osi. Pokiaľ ide o pravidlá pre anglické územie, toto obmedzenie bolo zrušené. Dobrá správa je to najmä pre futbal, Formulu 1, golf a snooker, čiže kvarteto športov, ktoré najnetrpezlivejšie vyhliadali reštart súťažného diania. V blízkej dobe sa pridajú aj šípky a dostihy.

Stále pritom platí, že akýkoľvek organizátor musí dodržiavať prísne hygienické nariadenia a opatrenia. Súčasťou toho bude pravidelné testovanie či fungovanie v pevne uzavretých kolektívoch, ktoré budú mať minimálny kontakt s okolitým svetom. Dôslednosť je pritom podmienkou vyhnutia sa dvojtýždňovej karanténe, ktorú by inak musel absolvovať akýkoľvek športovec. Ústretový krok od vlády bol očakávaný, keďže viaceré turnaje či podujatia už klopú na dvere. Formula 1 sa v rámci júla hlási v Rakúsku a Maďarsku, kým v prvý augustový víkend sa má krúžiť na slávnom Silverstone. Začiatok augusta je zároveň dátumom obnovenia futbalovej Európskej ligy a Ligy majstrov, na ktorú majú byť plne pripravení všetci štyria anglickí účastníci a od začiatku júna žije aj snookrový svet, ktorého je Veľká Británia najväčším centrom.

Hľadanie kompromisu v tom, aby fungoval šport aj ekonomika, je aj na Britských ostrovoch náročnou úlohou. Po Rusku a Španielsku ide o tretiu najmasívnejšie zasiahnutú európsku krajinu koronavírusom. Denne sú hlásené stovky nových prípadov a celkový počet infikovaných je takmer na hodnote 300 tisíc. Napriek tomu krajina prekonala najhoršie obdobie, kedy na prelome apríla a mája býval denný nárast o tritisíc až päťtisíc nových prípadov. Napriek tomu, futbal sa v krajine hrá od 17. júna a okolnosti sa pomaly pripravujú na medzinárodné akcie.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora