Koronavírus - 14.08.2020 08:42

Chcú vari pochovať šport? Toto nás čaká v septembri!

redakcia/LS Autor: redakcia/LS, Barbora Jánošová | Zdroj: noviny.sk/sita

Konzílium epidemiológov po štvrtkovom rokovaní na Úrade vlády SR rozhodlo odporučiť obyvateľom Slovenska, najmä rodičom s deťmi, zvážiť v závere augusta cestovanie do zahraničia. Opatrenia pripravili aj pre školákov či organizátorov hromadných podujatí.

Dôvodom opatrení konzília v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu je pokračujúci nárast nakazených ľudí, keďže denne pribúdajú desiatky prípadov. Od začiatku tohto mesiaca do 12. augusta na Slovensku pribudlo zhruba štyristo infikovaných osôb. 

​Ako informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), aktuálny zoznam menej rizikových krajín nebudú prehodnocovať do 1. septembra, budú však prehodnocovať rizikové regióny v jednotlivých krajinách. Napríklad v Českej republike ide o Prahu a okolie, v Chorvátsku medzi rizikové regióny pribudla Splitsko-Dalmatínska župa pri Jadranskom mori, kde dovolenkujú aj Slováci. "S výnimkou troch regiónov je Španielsko viac-menej celé rizikové, veľmi rizikové je najmä Katalánsko a okolité regióny. Takisto stúpa ochorenie aj vo Francúzsku, v Belgicku, na Malte, v Írsku, Dánsku, vo Veľkej Británii a v Estónsku," podotkol Krajčí.

Hromadné podujatia

V súvislosti so začiatkom nového školského roka sa nebudú môcť v septembri konať hromadné podujatia. Kapacita kúpalísk a akvaparkov bude obmedzená o polovicu. "Od 1.9 do 1.10 odborníci neodporúčajú organizovať hromadné podujatia, zároveň budú zakázané akcie nad 1000 ľudí. Platiť bude zákaz organizovania aj športových podujatí, ako aj interiérových hromadných podujatí nad 500 ľudí, do 500 ľudí je povinnosť nosenia rúška. Ďalej bude zákaz všetkých interiérových podujatí po 23:00 s výnimkou svadieb," informuje minister. 

Zatiaľ nie je jasné, aký dopad budú mať opatrenia na športové súťaže na Slovensku. Futbalová Fortuna liga sa už rozbehla a prvé medzinárodné akcie čakajú po dlhšom čase aj na slovenských reprezentantov. Prvý domáci zápas v novom ročníku Ligy národov 4. septembra v Bratislave proti Česku sa bude hrať bez divákov bez ohľadu na aktuálne zverejnené výsledky zasadnutia slovenských odborníkov. Už skôr o tom rozhodla Európska futbalová únia. V dňoch 16.- 19. septembra sa bude konať cyklistické podujatie Okolo Slovenska, kde bude veľmi ťažké limitovať počty divákov vzhľadom na to, že preteky sa odohrávajú na viacerých miestach pod holým nebom.

Aktuálne sú na Slovensku povolené športové podujatia aj s viac ako 1000 účastníkmi pri dodržaní tzv. šachovnicového sedenia aj podmienky o sedení v každom druhom rade. Športové kluby dosiaľ mohli rátať s naplnením 50% kapacity svojich štadiónov, ak zabezpečia kontrolovaný príchod a odchod fanúšikov a všetky potrebné hygienické opatrenia.

Barbora Jánošová

Barbora Jánošová

V médiách pracujem odkedy som zmaturovala, popri štúdiu žurnalistiky som začínala článkami z oblasti hudby a kultúry, moje prvé články vyšli v Pravde a Novom čase, Stratégiách a vďaka stretnutiu s Eugenom Kordom, ktorý v tom čase viedol spravodajstvo v TV Global, som mala možnosť zistiť, že televízne spravodajstvo ma baví najviac. Bola som jednou z redaktoriek, ktoré boli pri zrode TV JOJ, potom som na 5 rokov odišla z televízie, ale nie z jej priestorov a 5 rokov som pracovala ako korešpondentka TV Nova nielen zo Slovenska, ale aj z Rakúska, Maďarska, Poľska a pár reportáží sme robili aj z Ukrajiny. Odvtedy pracujem v TV JOJ s párročnou prestávkou, kedy sa mi narodili dcéry a vrátila som sa k štúdiu, tentoraz som si vybrala pedagogické dvojročné štúdium.

Viac článkov od autora