Koronavírus - 28.08.2020 17:02

Nerozumiete spoločenskému významu športu, hlási SZĽH

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita
Miroslav Šatan

Keďže konzílium odborníkov potvrdilo avizované rapídne zníženie účasti fanúšikov na športových podujatiach v halách, hokejové kluby sa krátko pred štartom sezóny musia vysporiadať s novou a vôbec nie príjemnou skutočnosťou. V hale počas zápasu môže byť prítomných maximálne 500 ľudí, čo pri odčítaní oboch tímov, rozhodcov a usporiadateľov vychádza na pár desiatok priaznivcov na tribúnach. Novovzniknutá Asociácia profesionálnych hokejových klubov na toto rozhodnutie reagovala už skôr, o čom sme písali, a pridal sa k nej aj Slovenský zväz ľadového hokeja.

"Mrzí nás, že konzílium neprihliadalo na opatrenia, ktoré sme zabezpečili, o ktorých sme ich informovali a neprihliadali ani na apel zo strany SZĽH a jednotlivých klubov, že takéto kroky by mohli ohroziť profesionálny šport a hokej na Slovensku. Obávame sa, že si neuvedomujú dôležitosť postavenia športu v spoločnosti," cituje orgán, zastrešunúci ľadový hokej na Slovensku, agentúra SITA. Štát k tomuto ráznemu kroku pristúpil na základe príchodu druhej vlny koronavírusu. Po júlovom priemernom dennom náraste počtu potvrdených prípadov od 20 do 30 ľudí, bolo v druhej polovici augusta hlásených denne cez 80 či dokonca cez 100 nových prípadov.

Plánovaný dátum štartu novej sezóny pritom už bol predbežne určený. Už o necelé dva týždne sa má rozbehnúť Kaufland Supercup za účasti tímov z najvyššej súťaž a pätice druholigistov. Krátko po jeho dohraní, na konci septembra, sa mali rozbehnúť aj dve najvyššie súťaže. "Hokejové kluby prijímajú hygienické opatrenia na svojich štadiónoch. Robia všetko preto, aby sa sezóna mohla začať napriek tomu, že po prvej 'korona vlne' zostali bez pomoci štátu. Zväz pripravuje začiatok jednotlivých súťaží podľa plánu. Ak konzílium odborníkov neprehodnotí obmedzenie počtu divákov na jednotlivých štadiónoch, môže to ohroziť budúcnosť tohto športu," dodal SZĽH vo svojej reakcii pre agentúru.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora