Koronavírus - 28.09.2020 18:41

Športovať sa nesmie, zato vstup do krčmy je voľný

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: noviny.sk/TVJOJ

Konzílium odborníkov rozhodlo o nových opatreniach v súvislosti s koronavírusom. Hranice sa zatiaľ nezatvárajú, no sprísňujú sa pravidlá pre gastro prevádzky, či usporiadávanie hromadných podujatí. Prečítajte si, čo a ako sa mení.

Hlavný hygienik Ján Mikas informoval o základných bodoch, na ktorých sa dohodli na Ústrednom krízovom štábe. Už v stredu vláda rozhodne o vyhlásení núdzového stavu, oznámil to premiér Igor Matovič. 

Opatrenia hromadných podujatí a stravovacie zariadenia

Zakážeme hromadné podujatie s výnimkami - sobáše, krsty, pohreby (povolené len obrady, nie hostina - poznam. redakcie) zasadnutia orgánov verejnej moci. Pri konaní hromadných podujatí - cirkevné, športové, firemné, rodinné - tu platí výnimka negatívneho covid testu nie staršieho ako 12 hodín u všetkých účastníkoch - športovci, návštevníci, obsluhujúci personál, atď. "Je to ale veľmi náročné na zorganizovanie, takže skôr treba rátať s tým, že sa takéto podujatia konať nebudú," poznamenal Mikas.  Vrchnú hranicu podujatí, ktoré majú výnimku, zatiaľ neurčili. "Konať sa nebudú ani cirkevné omše, môžu sa len nejakou online formou," oznámil hlavný hygienik. 

Otváracia doba sa mení a to nasledovne: od 6.00 - 22.00 v prípade reštaurácií a iných stravovacích zariadeniach, v prípade predaja cez okienko nonstop a rovnako aj pri rozvoze. "Chcem poprosiť ľudí, aby mali rúško na sebe počas celého času v stravovacích zariadeniach, okrem momentu konzumácie," vyjadril sa premiér Matovič. Otvorené ale môžu byť len prevádzky, kde budú ľudia sedieť. Tam, kde sa stojí, musia byť zatvorené. Tieto opatrenia sa týkajú aj hostincov, barov a iných "gastro" podnikov. 

Obchody a obchodné domy

  • Zabezpečiť dvojmetrový odstup, v obchodoch, pri pokladniach, zabezpečiť dezinfekcie, rukavice, povinnosť nosenia rúška - zamestnanci aj zákazníci. V obchodných domoch budú vyžadovať, aby tam bola osoba, ktorá bude kontrolovať dodržiavanie pravidiel. Obchodné potravinové reťazce majú limitovať počet košíkov.
  • Povinné nosenie rúšok na stredných školách, základných školách a na 2. stupni ZŠ sa predlžuje, nosiť sa povinne musia v interiéri a pri športových aktivitách. Rúška výrazne odporúčajú nosiť aj pri interiérových športových aktivitách. Pri cudzej osobe, mimo domácnosti, je nutné mať rúško aj v exteriéri. Tieto opatrenia budú platiť od 1. októbra 2020 až do odvolania. Policajti budú kontrolovať nové opatrenia aj so sankcionovaním. 

Igor Matovič avizoval, že ak sa bude situácia aj naďalej zhoršovať, budú musieť prijať opatrenia zavedené na začiatku prvej vlny. "Áno, budeme musieť zatvárať firmy, prevádzky, ale ja verím, že budeme zodpovední," vyhlásil s tým, že vyzval Slovákov, aby nerobili hlúposti, boli zodpovední a vydržali - nechodili po baroch a na rizikové miesta.