Koronavírus - 30.09.2020 11:39

50 ľudí na zápase? Chceme okamžité kompenzácie

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita/huste.tv

Ak štát urýchlene nepomôže klubom, športovcom, trénerom, športovým odborníkom, organizátorom podujatí, či prevádzkovateľom rekreačných športových zariadení, rozsype sa celý systém fungovania slovenského športu - vrcholového aj amatérskeho. Taký je výsledok stredajšieho stretnutia predstaviteľov Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), Slovenského paralympijského výboru (SPV), zástupcov športových zväzov a predstaviteľov štátu - štátnym tajomníkom MŠVVŠ SR pre šport Ivanom Husárom a vládnym splnomocnencom pre mládeže a šport, poslancom NR SR Karolom Kučerom. Na dvojhodinovom rokovaní sa zúčastnili aj ďalší poslanci parlamentu Richard Nemec a Radovan Sloboda. Informuje o tom SOŠV prostredníctvom tlačovej správy.

"Šport patrí k odvetviam, ktoré boli vládnymi opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu z marca 2020 ovplyvnené ako prvé. Dopady na túto oblasť boli veľmi tvrdé a športová obec sa napriek tomu - na rozdiel od mnohých oblastí - za viac než šesť mesiacov namiesto kompenzácie dočkala od štátu zatiaľ len prísľubov. Konkrétnu pomoc v ťaživej situácii predstavovala za ten čas iba novela Zákona o športe, ktorá zohľadňovala mimoriadnu situáciu a športovým subjektom umožnila zmenu účelu čerpania financií na rok 2020," píše sa v správe.

Od štvrtka 1. októbra bude na Slovensku platiť núdzový stav a podľa aktérov stredajšieho rokovania navrhované opatrenia proti šíreniu pandémie koronavírusu znovu veľmi tvrdo zasiahnu súťažné športové. "Športové dianie na Slovensku - na rozdiel od mnohých ďalších európskych krajín s výrazne horšou pandémiovou situáciou - sa úplne zastaví. Pokiaľ nedôjde k určitému zmierneniu opatrení a v ich dôsledku sa zastavia všetky súťaže, slovenský šport by sa dostal už do kritickej situácie a do priam existenčného ohrozenia," myslia si aktéri rokovania.

Výsledkom stretnutia je aj konštatovanie, že ak štátna správa urýchlene nepomôže klubom, športovcom, trénerom, športovým odborníkom, organizátorom podujatí, či prevádzkovateľom rekreačných športových zariadení, rozsype sa celý systém fungovania športu - vrcholového aj amatérskeho. "To by malo devastačný vplyv nielen na športovanie dospelých, ale aj mládeže. Zanikli by mnohé pracovné miesta a predovšetkým by hrozil odliv veľkého množstva dobrovoľníkov. Bez ich pomoci by nebolo možné vychovávať deti a mládež, ani zlepšovať zdravotný stav a psychické zdravie našej spoločnosti. So športom sa spája aj nezanedbateľné množstvo pracovných miest i nemalý podiel na tvorbe hrubého domáceho produktu, takže by to malo aj vážny celkový sociálny dopad," uvádza sa v správe SOŠV.

Aktéri rokovania sa na štát obracajú s viacerými požiadavkami. Na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR žiadajú zriadenie permanentného krízového štábu pre šport a presadenie, aby sa jeho reprezentant stal súčasťou Ústredného krízového štábu. Na zabezpečenie kvalitnej športovej prípravy tiež žiadajú zriadiť karanténne stredisko športovej prípravy v komplexe x-bionic sphere v Šamoríne.

Súčasťou požiadaviek je aj poskytnutie okamžitej finančnej pomoci športovým subjektom, ktoré sú už viac než pol roka výrazne postihnuté opatreniami a ktoré by najnovšie opatrenia mohli priviesť k zániku. Žiadajú tiež bezodkladné prijatie kompenzačných schém na pomoc športovým klubom a ďalším subjektom za ušlé zisky od marca za podujatia a súťaže, ktoré nebolo a nebude možné usporiadať v dôsledku štátom nariadených opatrení na zabránenie šírenia pandémie. Nemenej dôležitou je aj požiadavka na umožnenie konania športových súťaží.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora