Koronavírus - 18.11.2020 10:18

Anglickí fanúšikovia dostali nádej, že sa vrátia na štadióny už v decembri

V decembri by sa na anglických futbalových štadiónoch opäť mohli objaviť fanúšikovia. Aj keď zrejme len v obmedzenom počte. Podľa britského premiéra Borisa Johnsona je návrat divákov na tribúny dokonca jednou z jeho osobných priorít na najbližšie obdobie. Informáciu pre BBC potvrdil aj britský minister pre médiá, kultúru a šport Oliver Dowden.

"Vediem konštruktívne rozhovory so zástupcami futbalového hnutia. Budeme pokračovať aj naďalej a snažiť sa nájsť riešenia aj v otázkach kontrolovaného návratu fanúšikov," vyhlásil Dowden. "Ďakujeme pánovi Dowdenovi, že sme mohli viesť konštruktívny dialóg. Vážime si, že minister a futbalové autority vypočuli náš hlas a že sa ním zaoberajú. Fanúšikovia potrebujú futbal a ten zasa potrebuje fanúšikov. Táto rovnica platí a nič sa na nej nemení," vyhlásili predstavitelia Asociácie na podporu futbalu (FSA).

Diváci chýbajú na futbale v Anglicku už od marca tohto roku, keď krajinu postihla prvá vlna pandémie koronavírusu. Vtedy sa na niekoľko mesiacov prerušili aj všetky súťaže, ktoré sa opätovne rozbehli v letných mesiacoch. Aj nový ročník Premier League sa začal bez divákov, o ich návrate sa začalo uvažovať od októbra. Lenže potom prišla ďalšia vlna pandémie a brány štadiónov sa pre priaznivcov futbalu opäť neotvorili. Napriek tomu sa reálne zvažuje návrat divákov od decembra, keď by sa mal skončiť súčasný "lockdown" vo Veľkej Británii. Dôležitým faktorom je aj skutočnosť, že veľké haly v Londýne ako O2 Arena či Royal Albert Hall majú od decembra prísľub zaplnenia divákmi do počtu 5000 na umelecké a kultúrne aktivity. A tento fakt vnímajú zástupcovia futbalu na Britských ostrovoch ako ich znevýhodnenie.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora