Koronavírus - 11.01.2021 05:58

Cibulková využila známosti a svoju popularitu, aby sa skôr zaočkovala

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: noviny.sk/TV JOJ

Na Slovensku sme s očkovaním proti COVID-19 ešte len na začiatku, no už tu máme prvý škandál. Od 26-teho decembra sa zaočkovalo približne 20-tisíc ľudí, no medzi nimi aj bývalá tenistka Dominika Cibulková so svojím manželom. Na oficiálnych zoznamoch určených ministerstvom zdravotníctva sa však nenachádzala. Nepatrí totiž medzi ľudí v prvej línii, ani medzi kritickú infraštruktúru.

"Ak by to malo byť o tom, že teda Dominika Cibulková sa zaočkuje a spraví videjká a spropaguje to všade možne po internete - tak to splnilo účel, lebo to je reklamná kampaň na to, aby sa čo najviac ľudí zaočkovalo. Ale ak sa niekto predbehne niekam po tichučku sa zaočkuje, tak to je veľmi nemorálne," skonštatoval premiér Igor Matovič. "Samozrejme medzi očkovanými boli a budú aj celebrity, ale to hlavné kritérium, podľa ktorého by sme mali vyberať pacientov na očkovanie, musí byť vek. Dnes musíme uprednostniť najmä starších pacientov," vyjadril sa lekár a člen krízového štábu Peter Visolajský.


K piatku - a teda k 8. januáru zaočkovali v Univerzitnej nemocnici v Bratislave v rámci troch vakcinačných centier už viac ako 6 tisíc ľudí. Zaočkovanie tenistky však verejnosť pobúrilo. "Tak môj oco chorý na srdce poslušne čaká, kedy príde na neho rad, tak ako aj my všetci ostatní obyčajní ľudia a ona si myslí, že je niečo viac," napísala jedna z diskutujúcich. "Kam sme sa to dostali, že si to Cibulková zaslúži viac ako hociktorý lekár, zdravotník, ktorý od začiatku pandémie pokojne nespal, nejedol, neoddýchol? U mňa klesla na úplné dno a ešte možno aj nižšie!" doplnil ďalší z diskutujúcich.

V prípade Dominiky Cibulkovej o vopred dohodnutú propagačnú kampaň nešlo. Priestor sme chceli dať aj známemu páru. Zdvihol nám Dominikin manžel. "Môžem vás poprosiť, keby ste mi napísali sms-ku? Akurát šoférujem, ďakujem veľmi pekne," reagoval tenistkin manžel Michal Navara.

Cibulková reagovala na Instagrame

Bývalá slovenská tenistka k svojmu prednostnému očkovaniu uviedla, že ju vzniknutá situácia veľmi mrzí a to predovšetkým vo vzťahu k všetkým ľuďom, ktorí na vakcínu čakajú. Známa športovkyňa tiež napísala, že ak by tušila, že sa dopúšťa vážneho pochybenia a nevypĺňa len voľné miesto v poradovníku, v žiadnom prípade by možnosť zaočkovať sa nevyužila.

"Je mi veľmi ľúto, že som sa nechala voviesť do omylu, keď som sa pri sprevádzaní blízkeho v nemocnici len informatívne opýtala, v akom období by sme mohli prísť na rad pri očkovaní," napísala Cibulková. "Ak by som čo i len tušila, že sa dopúšťam vážneho pochybenia, a že len nevypĺňam voľné miesto v poradovníku, v žiadnom prípade by som možnosť zaočkovať sa nevyužila. Vzniknutá situácia ma veľmi mrzí, vo vzťahu k všetkým ľuďom, ktorí na vakcínu čakajú," obhajuje sa športovkyňa.

Cibulková zároveň vyzvala ľudí, aby sa očkovania nebáli. "Budem rada, ak celá táto nešťastná udalosť bude mať pozitívny efekt v tom, že presvedčí čo najviac ľudí o potrebe očkovania," vyjadrila sa Cibulková. Na sociálnej sieti tiež deklarovala, že pomôže v osvetovej kampani na podporu očkovania. "Veľmi rada akýmkoľvek ďalším spôsobom pomôžem v osvetovej kampani na podporu vakcinácie, ktorú považujem za bezpečnú a očkovanie proti Covidu za jediný správny a zodpovedný prístup," doplnila Cibulková.

Prednostne zaočkovali nielen Cibulkovú, ale aj jej manžela

V piatok však na Kramároch nezaočkovali len známu tenistku, ale aj jej manžela, čo Dominika vo svojom vyjadrení neuvádza. Nemocnica považuje takéto očkovanie za neprípustné a v rozpore s očkovacou stratégiou. "Šetrením sme zistili, že Dominika Cibulková aj s manželom boli skutočne zaočkovaní na jednom z našich troch pracovísk vakcinačného centra v nemocnici na Kramároch," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská.

Prominentný pár mal do oficiálneho zoznamu samovoľne a neoprávnene doplniť jeden z pracovníkov vakcinačného centra. "Riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava považuje toto konanie pracovníka vakcinačného centra za porušenie pravidiel očkovacieho procesu a požiadala o vyvodenie zodpovednosti," vyjadrila sa Kliská. "Budem sa o to zaujímať a spravím v tom jednoznačný poriadok, lebo tým, že tých vakcín nie je dosť, nemôže tu byť teraz, že niekto to bude zneužívať, aby sa predbehol," povedal Matovič.

"Vzniknutá situácia nás veľmi mrzí, ospravedlňujeme sa za ňu a urobíme všetko preto, aby sa podobné zlyhanie už nezopakovalo. Plánujeme zaviesť dvojité kontroly zoznamov," vyhlásila Kliská. "MZ SR zásadne odmieta uprednostňovanie osôb mimo oficiálnych zoznamov a priorít očkovacej stratégie. Považujeme to za absolútnu neúctu voči všetkým zdravotníkom, ktorí už mesiace bojujú v prvej línii. Rovnako tak vítame, že pani Cibulková dodatočne vyjadrila, že chce pomôcť v osvetovej kampani. V tejto chvíli je však najlepšou formou kampane dobrovoľná práca v nemocniciach," skonštatovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Podľa vedenia nemocnice pracovník, ktorí tenistku s manželom do zoznamu dopísal, v nemocnici ostáva, no na vakcinácii ako takej, sa už žiadnym spôsobom podieľať nebude.

Ešte len veľmi pomaly sa na Slovensku rozbieha očkovanie proti koronavírusu. Zatiaľ dostalo vakcínu zhruba 20 tisíc ľudí, pričom sú úplne jasné stanovené pravidlá, ktoré skupiny ľudí idú prednostne. Ani náhodou tam nie je miesto pre mladých, zdravých ľudí, ktorí navyše ani nepracujú v kritickej infraštruktúre.