Kvízy - 09.11.2020 15:53

KVÍZ: Kľúčové kvalifikačné zápasy Slovenska. Tretí úspešný?

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Slovenských futbalových reprezentantov čaká najdôležitejší zápas roka. Proti Severnému Írsku budú bojovať o postup na EURO 2020, v rámci ktorého je už pripravená aj konkrétna základná skupina, do ktorej víťaz duelu zapadne. Jej istými účastníkmi je Španielsko, Švédsko a Poľsko. Pre náš tím bude duel v Belfaste 2020 podobne kľúčovým a dôležitým zápasom, akým bol ten v Choržowe z roku 2009, trnavská výhra nad Španielmi, vystúpenie na Wembley, v Aténach 2014 alebo baráž v roku 2006. Ako dobre si pamätáte na výsledky týchto stretnutí a ich hrdinov?

Kľúč ku správnym odpovediam:
(prečítať až po vyplnení kvízu)
01: Prvé derby s Maďarskom najaktuálnejšieho kvalifikačného cyklu sa hralo hneď v úvodný hrací deň. V Trnave sa presadil Ondrej Duda s Albertom Rusnákom. Septembrový vybičovaný zápas na opačnom brehu Dunaja nám osladil Róbert Mak a víťazným gólom v 56. minúte Róbert Boženík.
02: Slovinci víťazstvom na slovenskej pôde v októbri 2009 vykresali nádej na priamy postup do Juhoafrickej republiky, pričom v posledný hrací deň čelili San Marinu. Potrebovali však naše zaváhanie v Poľsku, ktoré zverenci Vladimíra Weissa st. nedopustili. Výber od Jadranského mora napriek tomu na šampionát postúpil, keď v barážovom dvojzápase zdolal Rusko.
03: Zabúdať netreba ani na senzačnú výhru nad Španielmi v kvalifikácii ME 2016, ale to by bola príliš jednoduchá otázka. Hneď v prvom kole Slováci vyhrali v Kyjeve najtesnejším rozdielom a následne im v domácej odvete s Ukrajinou stačila aj bezgólová remíza. Tento dôležitý gól strieľal Róbert Mak.
04: Slovinsko aj Škótsko sa v kvalifikačnom cykle o MS 2018 umiestnili za nami. Prehry 0:1 v Ľubľane aj Glasgowe však znamenali, že slovenské mužstvo bolo jediným celkom z druhých miest, ktorý sa nezmestil do osemčlennej baráže.
05: Druhé miesto v kvalifikačnej skupine za Portugalskom, v bojoch o MS 2006, náš tím uhájil len vďaka lepšiemu vzájomnému zápasu s Ruskom. Pri prehre 1:5 v prvom zápase proti Španielom strieľal náš gól Szilárd Németh, pri odvetnej domácej remíze 1:1 Filip Hološko.
06: Turci brali na MS 2002 bronz. Nebyť však septembrového gólu Hakana Sukura na bratislavskom trávniku, do dejiska šampionátu by zrejme ani neobjednávali letenky.
07: Rumuni, pred dvadsiatimi rokmi ťahaní Hagim či Illiem, šli do akcie z prvého výkonnostného koša. Portugalsko, s Figom, Pauletom alebo Ruiom Costom, bolo v druhom koši. Adekvátne tomu sa mužstvá aj umiestnili, pričom naši ukoristili jednu cennú remízu v Bukurešti.
08: Historicky prvé súťažné víťazstvo nad našim federálnym rivalom strelecky zariadil Tibor Jančula s Jozefom Majorošom. Česi nám tento výsledok oplatili o dva mesiace neskôr domácim víťazstvom 3:0. Oba výbery sa však len prizerali postupu Španielska a Juhoslávie.
09: Naša reprezentácia brala v roku 1994 domáci bod proti Francúzsku a statočný odpor kládla aj v Rumunsku. Mimoriadne kontrastne však voči tomu vyznievala prehra v Poľsku o päť gólov. V druhom meraní síl sme síce nad severnými susedmi vyhrali 4:1, ale v konečnom súčte to už nebolo nič platné a postup nám ušiel o sedem bodov.