Novinky - 18.04.2018 16:50

Vegas prepisujú históriu NHL, Tomáš Tatar sedí na tribúne

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: sita, youtube

Vegas Golden Knights nemajú za sebou slávnu minulosť, klub vznikol iba pred touto sezónou, no už sa nezmazateľne zapísal do histórie hokejovej NHL. Najprv s prehľadom postúpil do vyraďovacej časti z tretieho miesta v Západnej konferencii, v Pacifickej divízii dokonca obsadil prvú pozíciu. Získal rekordných 109 bodov, na konte má aj najviac víťazstiev - domácich aj u súperov - spomedzi všetkých doterajších nováčikov. A v úspešnom ťažení pokračuje aj v play-off.

V utorkovom štvrtom zápase 1. kola play-off "rytieri" zvíťazili na ľade Los Angeles Kings 1:0 a bez jediného zaváhania postúpili do konferenčného semifinále. Stali sa prvým tímom v histórii, ktorý vo svojej premiérovovej sezóne ovládol úvodnú sériu vo vyraďovacích bojoch 4:0 na zápasy. Netýka sa to iba hokejovej NHL, v tomto smere sú unikátni aj s ohľadom na bejzbalovú MLB a basketbalovú NBA. Pre porovnanie, Pittsburgh Pengueins čakali na víťaznú štvorzápasovú sériu tri sezóny od vstupu do súťaže, podarilo sa im to v ročníku 1969/1970. V MLB sa na podobný počin čaká viac než sto rokov. V roku 1914 po 11 sezónach v lige uspel Boston proti Philadelphii a hneď vyhral Svetovú sériu.

V kádri Vegas figuruje aj slovenský reprezentant Tomáš Tatar. Dvadsaťsedemročný krídelník prišiel do "mesta hriechu" len nedávno ako súčasť výmeny z Detroitu. V novom pôsobisku sa zatiaľ hľadá, v základnej časti si v drese Vegas pripísal iba šesť bodov, vo vyraďovacej fáze sa v posledných dvoch zápasoch na pôde LA nedostal do zostavy. Celkovo sa do štatistík nezapísal.

Napriek hladkému postupu hráči Golden Knights tlmia nadšenie a zostávajú nohami na zemi. "Prečo by sme mali byť spokojní? Veď sme nezískali Stanleyho pohár. Nevstúpili sme do play-off s tým, že hurá, prvé kolo, sme šťastní. Áno, je to super, postúpili sme a máme jeden deň voľna na zotavenie, ale o dva dni pokračujeme ďalej," povedal pre oficiálny web NHL útočník Vegas Pierre-Edouard Bellemare.

Hráči Golden Knights sa v doterajšej úspešnej ceste mohli spoľahnúť na brankára Marca-Andrého Fleuryho. Tridsaťtriročný veterán má po štyroch dueloch v play-off 97-percentnú úspešnosť zákrokov, dvakrát si udržal čisté konto. "O našom rekorde som síce počul, ale to nie je naším cieľom. Snažíme sa iba sústrediť sa na každý ďalší zápas, o tom to je," povedal Fleury. Jednoznačný postup môže tímu pomôcť aj do budúcnosti. O finále Západnej konferencie zabojujú proti úspešnejšiemu z dvojice Anaheim - San Jose, "žraloci" vedú 3:0. "Musíme hrať tak, ako počas celej sezóny. Veríme, že našou hrou môžme uspieť proti hocikomu. Táto séria nám dodala veľa sebadôvery," zhodnotil útočník James Neal.