Novinky - 25.05.2018 16:40

Pelé sa pre svoje meno bil

Huste Autor: Huste | Zdroj: huste.tv, youtube

Celý svet rieši, kto je najlepší futbalista planéty. Messi, Ronaldo, Maradona, Pelé?

Pelé bol prvou legendou. Len tí zainteresovanejší vedia, že sa volá Edison Arantes do Nascimento. Prečo však najlepšiemu futbalistovi minulého storočia vravia Pelé? Ako vznikla táto jeho prezývka?

Vraj ani on sám to presne nevie. Skúmali sme a dozvedeli sme sa, že v Brazílii, tam, kde vyrastal, bola početná turecká kolónia a brazílski chlapci hrávali futbal proti tureckým. A keď sa vtedy ešte malý Edson dotkol lopty, Turci naňho kričali: "Pé – le!“. "Pe" znamená v portugalčine "noha" a "le" v turečtine "hlupák".

Čo by bolo toto za vysvetlenie pre celý svet? Svetová legenda má prezývku podľa hlupáka? Pelé tak mal po ruke elegantnejšie vysvetlenie. V portugalčine "pele" znamená detský krik, je to milé, akoby sme u nás povedali...dadaické...ale nemá to žiadnu logiku. Preto ktosi prišiel s ďalšou verziou, kde sa hovorí o slove "pelada", čo v preklade znamená "handrák", myslené na loptu ušitú z handier. S takou iste malý Edson futbal hrával.

Čo je však isté, Pelého jeho prezývka sprvoti poriadne hnevala. "Nechcel som mať žiadnu prezývku. Pelé v portugalčine znie ako detský džavot. Edson, moje pravé meno, znie podobne ako Thomas Edison, muž, ktorý vynašiel žiarovku. Spolužiaci kričali na mňa Pelé, len aby ma najedovali. Vždy som vyletel, keď ma niekto tak oslovil. A niektorí dostali aj päsťou. Bol som dobrý žiak, ale aj bitkár. Často som býval podmienečne vylúčený na dva dni," spomína Pelé.