Novinky - 17.06.2018 17:58

Peter Sagan siedmy raz vyhral bodovaciu súťaž na Okolo Švajčiarska

Zdroj: sita, huste.tv

Austrálčan Richie Porte sa stal celkovým víťazom cyklistických pretekov Okolo Švajčiarska zaradených do prestížneho kalendára WorldTour. Triumf jazdca tímu BMC Racing bol suverénny. Porte mal pred záverečnou individuálnou časovkou náskok 17 sekúnd pred Kolumbijčanom Nairom Quintanom (Movistar) a po nej sa stal celkovým šampiónom o 1:02 min pred Dánom Jakobom Fuglsangom z tímu Astana. Slabší časovkár Quintana klesol na tretiu priečku (+1:12).

Záverečnú etapu, časovku na 34,1 km na zvlnenej rovine, ovládol Švajčiar Stefan Küng (BMC Racing) o 19 sekúnd pred Dánom Sörenom Kraghom Andersenom (Sunweb) a svojím tímovým kolegom Američanom Tejayom van Garderenom (+23). Piaty skončil Austrálčan Michael Matthews (Sunweb) a bodovo sa dotiahol na Petra Sagana (Bora-Hansgrohe) v boji o čierny dres víťaza bodovacej súťaže. Získal ho však napokon Sagan vďaka väčšiemu počtu lepších umiestnení v etapách. Sagan na Tour de Suisse jednu etapu vyhral, v ďalšej bol tretí a trikrát pridal aj štvrté miesto. Žilinský rodák zvíťazil v bodovacej súťaži na Okolo Švajčiarska rekordný siedmy raz. Historickým maximom je aj jeho 16 víťazných etáp pod Alpami.

"Myslím si, že môžeme byť celkovo spokojní s našimi výsledkami vo Švajčiarsku. Mali sme cieľ vyhrať aspoň jednu etapu a zásluhou Petra Sagana sa nám to aj podarilo. Peter bol rovnako blízko k víťazstvám vo všetkých šprintérskych koncovkách," povedal športový riaditeľ tímu Bora-Hansgrohe Enrico Poitschke na webe Bora-Hansgrohe.

Slovenský trojnásobný majster sveta Peter Sagan sa na časovku vo Švajčiarsku špeciálne nepripravoval a bez väčších ambícií obsadil 120. miesto s mankom 5:10 min na víťaza. Starší zo Saganovcov Juraj skončil 88., za víťazom zaostal o 3:45 min. Časovku dokončilo 137 cyklistov. Peter Sagan celkovo na Tour de Suisse obsadil 76. a Juraj Sagan 125. priečku.