Novinky - 14.07.2018 17:00

Double Groenewegena, zvíťazil aj v ôsmej etape. Peter Sagan napokon druhý

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: sita, youtube

Slovenský cyklista Peter Sagan si napokon zo sobotňajšej 8. etapy na 105. ročníku Tour de France odnáša druhé miesto. Dvadsaťosemročný líder tímu Bora-Hansgrohe pôvodne finišoval až štvrtý za víťazným Holanďanom Dylanom Groenewegenom (LottoNL-Jumbo), Nemcom Andrém Greipelom (Lotto Soudal) a Kolumbijčanom Fernandom Gaviriom (Quick-Step Floors), ale rozhodcovská jury posledných dvoch menovaných diskvalifikovala po ich nebezpečnom vzájomnom súboji v záverečnom špurte. Na treťom mieste v nových výsledkoch figuruje Nemec John Degenkolb. Peter Sagan v koncovke otváral šprint pelotónu, začal však príliš skoro a nedosiahol na 11. víťazstvo na TdF. Žilinský rodák dosiahol 41. pódiové umiestnenie na Tour a vo všetkých doterajších ôsmich etapách 105. ročníka sa umiestnil v najlepšej desiatke. Sobotňajšia etapa štartovala v Dreux, po 181 km finišovala v Amiens.

Dvadsaťpäťročný rodák z Amsterdamu Groenewegen dosiahol 32. profesionálne víťazstvo v kariére, tretie na "Starej dáme" po piatkovom víťazstve v 7. etape a vlaňajšom prvenstve v prestížnej etape na parížskych Elyzejských poliach. "Moje nohy sa zlepšujú každým dňom. Dnes sme boli svedkami rýchleho finále s viacerými zákrutami, ale tím odviedol skvelú prácu, aby ma priviedol do boja o víťazstvo. Videl som, že Greipel s Gaviriom bojujú o pozíciu a potom som zbadal cieľovú čiaru a rozhodol sa to skúsiť. Som veľmi šťastný, že to vyšlo," povedal Groenewegen v prvej televíznej reakcii.

Žltý dres lídra si udržal Belgičan Greg van Avermaet z tímu BMC Racing, pred Britom Geraintom Thomasom vo farbách Sky má náskok siedmich sekúnd. Priebežne tretí je Van Avermaetov americký tímový kolega Tejay van Garderen, ktorý zaostáva o deväť sekúnd. Petrovi Saganovi patrí 30. miesto s mankom 2:40 min.

Peter Sagan vďaka diskvalifikácii Gaviriu zvýšil náskok v bodovacej súťaži o zelený dres pred Kolumbijčanom na 63 bodov. Slovenský cyklista má na konte 277 bodov, jeho kolumbijský rival 214. Na tretie miesto v "bodovačke" sa vyšvihol víťaz posledných dvoch etáp Groenewegen so 132 bodmi.

Na Deň dobytia Bastily sa očakávalo viacero francúzskych jazdcov v úniku, ocitol sa v ňom však iba jeden. Po 23 km sa ako prvý odpojil od pelotónu Holanďan Laurens ten Dam (Sunweb), no zakrátko sa k nemu pridali jeho krajan Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) a domáci Fabien Grellier (Direct Energie). Hlavný balík na ich aktivitu nereagoval, vedúca trojica si veľmi rýchlo vypracovala náskok šesť a pol minúty. Na 35. km v prvej horskej prémii štvrtej kategórie Côte de Pacy-sur-Eure s dĺžkou 2 km a priemerným sklonom 4,3 % bral jeden bod Minnaard. Po tomto okamihu zvesil nohy Ten Dam a čakal na pelotón. Po 36,5 km na druhej prémii Côte de Feuquerolles (dĺžka 2,3 km, priem. sklon 4,3 %) získal ďalší bod Grellier.

O niekoľko kilometrov neskôr prišla na rad rýchlostná prémia v La Neuve-Grange. Prvé dve priečky obsadili Grellier a Minnaard, špurt pelotónu za 15 bodov sa stal korisťou Arnauda Démara (Groupama-FDJ). Peter Sagan skončil na druhom mieste pred Gaviriom a zvýšil svoje vedenie v súťaži o zelený dres na 33 bodov. Aby Kolumbijčan vyzliekol Slováka z cenného trička, potreboval zvíťaziť a Sagan skončiť maximálne na piatom mieste. Po rýchlostnej prémii 94,5 km pred koncom mala dvojica v úniku k dobru 4 minúty, o 50 km neskôr mal ich náskok hodnotu dvoch minút a stále pomaly klesal.

Ďalší vzruch v etape priniesol boj o bonusové sekundy v Loeuilly 20,5 km pred cieľom. Tri sekundy bral Minnaard, dve si pripísal Grellier a z pelotónu uchmatol jednu bonusovú sekundu líder pretekov Van Avermaet. Dvojica v úniku mala pred hlavným balíkom v tej chvíli náskok 1:10 min, pelotón najprv dostihol Minnaarda a 6,4 km pred páskou aj Grelliera. Medzitým zaujal pád v hlavnom balíku, na ktorý najviac doplatili víťaz 6. etapy Daniel Martin (UAE Team Emirates) a Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors). V posledných 3 km skúsil zaútočiť Philippe Gilbert z Quick-Stepu, ale neuspel. Sagan sa pohyboval tradične vpredu, začal však špurtovať skoro, asi 250 metrov pred koncom, a napokon sa cez neho dostali Groenewegen, Greipel aj Gaviria.

Nedeľňajšia 9. etapa bude veľkou šancou pre Petra Sagana, pretože na 157 km dlhej trase z Arrasu do Roubaix čaká cyklistov 15 úsekov na dlažobných kockách, tzv. pavé s celkovou dĺžkou 21,7 km. A práve táto záverečná časť etapy kopíruje terén slávnej jarnej klasiky Paríž - Roubaix, ktorú tento rok vyhral Sagan.

Výsledky - Tour de France 2018:

8. etapa (Dreux - Amiens, 181 km): 1. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo 4:23:36 h, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 3. John Degenkolb (Nem.) Trek-Segafredo, 4. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša-Alpecin, 5. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ, 6. Thomas Boudat (Fr.) Direct Energie, 7. Nikias Arndt (Nem.) Sunweb, 8. Mark Cavendish (V. Brit.) Dimension Data, 9. Yves Lampaert (Belg.) Quick-Step Floors, 10. Andrea Pasqualon (Tal.) Wanty-Groupe Gobert - všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 8. etape: 1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 32:43:00 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky +7 s, 3. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +9, 4. Philippe Gilbert (Belg.) Quick-Step Floors +16, 5. Bob Jungels (Lux.) Quick-Step Floors +22, 6. Rigoberto Urán (Kol.) EF-Drapac Cannondale +49, 7. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +55, 8. Rafal Majka (Poľ.) Bora-Hansgrohe +56, 9. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana, 10. Richie Porte (Aus.) BMC Racing - obaja +57,... 30. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +2:40 min

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 277 bodov, 2. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors 214, 3. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo 132, 4. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates 123, 5. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ 106, 6. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal 95