Novinky - 17.07.2018 18:47

Sagan sa kochal, až keď si poistil zelený dres

Zdroj: sita/huste.tv

Alaphilippe víťazom prvej horskej etapy, P. Sagan zvýšil náskok v bodovacej súťaži na 101 bodov

Francúz Julian Alaphilippe sa stal víťazom utorkovej 10. etapy na cyklistických pretekoch Tour de France. Dvadsaťšesťročný jazdec tímu Quick-Step Floors ovládol úvodnú horskú etapu 105. ročníka z Annecy do Le Grand-Bornand s dĺžkou 158,5 km. Alaphilippe sa osamostatnil z úniku na predposlednom stúpaní Col de Romme a triumfoval s náskokom 1:34 min pred Španielom Ionom Izagirrem (Bahrain-Merida). Tretí skončil Estónec Rein Taaramäe (Direct Energie) s mankom 1:40 min.

Slovenský trojnásobný majster sveta Peter Sagan bol v úniku, na 29. kilometri vyhral rýchlostnú prémiu a zvýšil náskok v bodovacej súťaži o zelený dres pred Kolumbijčanom Fernandom Gaviriom na 101 bodov. Potom sa už zaradil do pelotónu a "zvesil" nohy. Do cieľa prišiel na 115. mieste s odstupom 26:29 min a v celkovom poradí klesol z 23. na 49. priečku s mankom 27:53 min na prvého muža pretekov.

Zostal ním Greg van Avermaet z tímu BMC Racing. Belgičan bol celý deň v úniku, za Alaphilippom finišoval štvrtý s odstupom 1:44 min. Van Avermaet významne zvýšil náskok pred Britom Geraintom Thomasom zo 43 sekúnd na 2:22 min.

"Myslím si, že dnes bola veľmi náročná etapa. Dostal som sa do úniku spoločne so sedemnástimi - osemnástimi jazdcami. Podarilo sa mi vyhrať šprintérsku prémiu, čo je dobre a získal som ďalší náskok v bodovacej súťaži. Potom som sa pokúsil zabojovať, aby som sa dostal v pohode do cieľa. Dopadlo to tak, ako to dopadlo. Skončili sme v limite, dúfam, že som ušetril nejaké sily a v stredu bude ďalšia náročná etapa. Dúfam, že sa mi na Tour ešte niečo podarí," bola reakcia Petra Sagana.

Rodák z mesta Saint-Amand-Montrond Alaphilippe je prvým francúzskym víťazom na TdF od vlaňajšej 18. etapy, keď sa na vrchole Col d'Izoard tešil Warren Barguil. Alaphilippe získal v etape 41 bodov do vrchárskej súťaže a v stredu si oblečie bodkovaný dres. Bolo to pre neho premiérové víťazstvo na "Starej dáme". "Vyhrať etapu na Tour de France nie je ľahké, som teda v emóciách. Už pred dvoma rokmi som bol blízko, ale dnes som to vonkoncom nečakal. Nemám slová, moje myšlienky smerujú k rodine. Som šťastný a dnes si to poriadne užijem. V ďalšom priebehu sa už budem venovať podpore Boba Jungelsa v boji o celkové poradie," povedal Julian Alaphilippe.

V utorok čakala jazdcov na celkové poradie prvá horská skúška v Alpách, na programe boli viaceré ťažké stúpania, z toho jedno s prívlastkom "hors categórie". Ešte v neutrálnej zóne sa ocitol na zemi Mikel Landa z Movistaru po kontakte s Fernandom Gaviriom. Na začiatku sa dostala dopredu početná skupina desiatich cyklistov, medzi nimi nechýbal Peter Sagan, ktorého cieľom bol zisk 20 bodov na rýchlostnej prémii v Thônes na 29. kilometri. Slovenskému majstrovi rýchlych dojazdov to aj vyšlo a zvýšil náskok v bodovacej súťaži pred Gaviriom na 101 bodov. Ešte predtým jazdci prekonali stúpanie štvrtej kategórie na Col de Bluffy s dĺžkou 1,5 km a priemerným sklonom 5,6 %.

Napokon sa v úniku usadilo až 21 jazdcov vrátane držiteľa žltého trička Grega van Avermaeta, ale skupina sa začala zmenšovať v stúpaní prvej kategórie na Col de la Croix Fry (11,3 km, 7 %). Zaostávať začal Peter Sagan, ktorý už nemusel ďalej bojovať na čele. Desať bodov do vrchárskej súťaže si pripísal Rudy Molard z Groupama-FDJ. V tej chvíli malo osem jazdcov vpredu štvorminútový náskok pred pelotónom. Po viac ako 13-kilometrovom zjazde sa opäť začalo stúpať, v ceste stál najťažší kopec dňa Montée du plateau des Gliéres (6 km, 11,2 %) s 1,8 km dlhým úsekom po neupravenej ceste. V tomto mieste dostal defekt obhajca prvenstva Christopher Froome, ale bez problémov sa vrátil do pelotónu. Zloženie úniku sa v stúpaní menilo, počet sa z ôsmich rozšíril na trinásť. Vrcholom kopca ako prvý prešiel Julian Alaphilippe a pripísal si 20 bodov. V zjazde sa dopredu dostali ešte ďalší jazdci, 63 km pred cieľom bolo na čele 18 cyklistov s náskokom 7:40 min.

Po niekoľkých kilometroch pokojného priebehu prišli na rad záverečné dve stúpania prvej kategórie v rýchlom slede. Jazdci najprv zdolávali Col de Romme s dĺžkou 8,8 km a priemerným sklonom 8,9 %. K útoku sa odhodlal Estónec Rein Taaramäe, dlho bol vpredu sám, ale pred vrcholom sa k nemu pripojil Alaphilippe. Francúz napokon vyhral prémiu, pridal ďalších 10 bodov a virtuálne sa obliekol do bodkovaného dresu pre lídra vrchárskej súťaže. Člen tímu Quick-Step Floors potom pokračoval osamote, 25 km pred koncom mal k dobru 5:40 min pred skupinou favoritov. Onedlho už začal stúpať na Col de la Colombiére (7,5 km, 8,5 %) a zvyšoval náskok pred prenasledovateľmi. Van Avermaet síce za Alaphilippom trochu zaostal, ale napokon došiel do cieľa ako štvrtý a v celkovom poradí zvýšil náskok na čele, keďže favoriti boli v etape ďaleko za ním. Alaphilippe na vrchole Colombiéru získal ďalších 10 bodov a definitívne potvrdil zisk bodkovaného dresu. Zjazd do cieľa si už postrážil a zaslúžene zvíťazil.

Stredajšia 11. etapa vyšle cyklistov znovu do Álp, na programe bude 109 km z Albertville na vrchol stúpania La Rosiére. Na trase sú dva kopce HC kategórie, jedna "dvojka" a záverečná "jednotka". Rýchlostná prémia vo Villard-sur-Doron sa nachádza už po 11,5 kilometra od štartu.

Výsledky - Tour de France 2018:

10. etapa (Annecy - Le Grand-Bornand, 158,5 km): 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Quick-Step Floors 4:25:27 h, 2. Jon Izagirre (Šp.) Bahrain-Merida +1:34 min, 3. Rein Taaramäe (Est.) Direct Energie +1:40, 4. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 5. Serge Pauwels (Belg.) Dimension Data - obaja 1:44, 6. Lilian Calmejane (Fr.) Direct Energie +2:24, 7. Daniel Martin (Ír.) UAE Team Emirates, 8. Primož Roglič (Slovin.) LottoNL-Jumbo, 9. David Gaudu (Fr.) Groupama-FDJ, 10. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky - všetci +3:23,... 115. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +26:29 min

Poradie po 10. etape: 1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 40:34:28 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky +2:22 min, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +3:10, 4. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +3:12, 5. Bob Jungels (Lux.) Quick-Step Floors +3:20, 6. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 7. Adam Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott, 8. Mikel Landa (Šp.) Movistar - všetci 3:21, 9. Vincenzo Nibali (Tal.) Bahrain-Merida +3:27, 10. Primož Roglič (Slovin.) LottoNL-Jumbo +3:36,... 49. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +27:53 min.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 319 bodov, 2. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors 218, 3. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo 132, 4. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates 129, 5. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal, 6. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ - obaja 106