Novinky - 18.07.2018 19:57

11. etapa Tour na konto Thomasa, Sagan vyhral prémiu

Zdroj: sita

Geraint Thomas sa stal víťazom jedenástej etapy 105. ročníka Tour de France z Albertville do La Rosiére s dĺžkou 108,5 kilometra, počas ktorej cyklisti nastúpali až 3995 výškových metrov. Britský pretekár v službách tímu Sky sa vďaka vynikajúcemu výkonu v záverečnom kopci prepracoval aj do čela celkového poradia, keď zo žltého dresu vyzliekol Grega Van Avermaeta. Thomas má pred druhým Chrisom Froomom náskok 1:25 min., tretí Tom Dumoulin stráca ďalších 19 sekúnd.

"Je to neskutočné, vôbec som to neočakával. V závere sme mali všetci málo síl a bolo to viac o inštinkte. Videl som pred sebou Mikela Nieveho ako spomaľoval a ´tvrdol´ v posledných metroch, a tak som si povedal, že musím ísť za víťazstvom. Bolo to krásne. To, že budem nosiť žltý dres je pre mňa veľkým ocenením," povedal Geraint Thomas v rozhovore bezprostredne po príchode do cieľa.

Peter Sagan finišoval v jedenástej etape na 119. priečke s mankom viac ako 26 minút a v celkovom hodnotení klesol na priebežné 57. miesto. Dvadsaťosemročný Žilinčan sa objavil rovnako ako v utorok v úniku a ovládol rýchlostnú prémiu. V bodovacej súťaži zvýšil svoj náskok pred najväčším konkurentom, Kolumbijčanom Fernandom Gaviriom, na 121 bodov.

Rýchly úvod druhej alpskej etapy priniesol viaceré útoky. Do úniku sa chceli dostať desiatky cyklistov, medzi ktorými nechýbal ani Peter Sagan. Cieľom Slováka bola rýchlostná prémia vo Villard Sur-Doron na méte 11,5 kilometra, ktorú napokon vyhral. Vďaka tomu si držiteľ zeleného dresu vypracoval v bodovacej súťaži náskok 121 bodov pred druhým Gaviriom. Hneď potom nasledovalo stúpanie na horskú prémiu najvyššej kategórie HC Montée de Bisanne (12,4 km/8,2 %), kde Sagan nemal záujem o súperenie s vrchármi a šetril sily. V prvom kopci sa postupne sformovala vedúca skupina, v ktorej bolo dovedna tridsať cyklistov. V záverečných metroch stúpania sa však únik roztrhal a vrcholom prešiel ako prvý Francúz Julian Alaphilippe, ktorý zvýšil svoj náskok vo vrchárskej súťaži, keď si na konto pripísal 20 bodov.

Po zjazde prišla na rad druhá horská prémia s označením HC, ktorú vyhral Warren Barguil. Stúpanie Col du Pré malo dĺžku 12,6 kilometra s priemerným sklonom 7,7 % a práve tu sa začalo pretekať. V úniku sa udržali iba kvalitní vrchári a tempu nestačili ani Alaphilippe alebo Tejay Van Garderen. Selekcia prebehla aj v pelotóne, kde sa nachádzali na čele tímy Sky a Movistar. Práve vplyvom ich aktivity z balíka vypadli Rigoberto Uran, Rafal Majka, Bauke Mollema či Greg Van Avermaet, ktorý definitívne vzdal boj o žltý dres.

Náskok vedúcej skupiny sa postupne zmenšoval, pretože elitné zoskupenia museli reagovať na útok Alejandra Valverdeho. Skúsený Španiel strácal na únik pri prejazde horskej prémie druhej kategórie Cormet de Roselend (5,7 km/6,5 %) už len necelé dve minúty. Maximálny počet piatich bodov získal na vrchole stúpania opäť Francúz Barguil. V zjazde odišiel z pelotónu Tom Dumoulin, ktorý sa pripojil k Valverdemu pred cieľovým kopcom, kde sa rozhodovalo nielen o víťazovi etapy, ale aj držiteľovi žltého dresu.

Posledné stúpanie prvej kategórie do cieľa v La Rosiére bolo najdlhšie v stredajšom itinerári. Jazdcov čakalo až 17,6 kilometra s priemerným sklonom 5,8 %. Z najvýhodnejšej pozície ho začala štvorica Damiano Caruso, Warren Barguil, Mikel Nieve a Michael Valgren, ktorá sa striedala vpredu. Za ňou však boli pripravené ďalšie skupiny vrátane tej s najväčšími favoritmi na celkové prvenstvo. Jej manko na úpätí kopca sa pohybovalo okolo troch minút, no tím Sky postupne znižoval stratu a zbavoval sa konkurentov. Kontakt neudržali Adam Yates alebo Jakob Fuglsang a prepadol sa aj útočiaci Valverde.

Päť kilometrov pred cieľom zaútočil Brit Geraint Thomas, ktorý sa rýchlo dotiahol na Holanďana Dumoulina a v záverečných metroch nečakane prekonal aj Nieveho z pôvodného úniku. Líder zoskupenia Sky sa stal víťazom etapy a prezliekol sa do žltého dresu pre vedúca muža celkovej klasifikácie. S odstupom dvadsiatich sekúnd spolu finišovali druhý Tom Dumoulin a tretí Chris Froome.

Výsledky - Tour de France 2018:

11. etapa (Albertville - La Rosiére, 108,5 km): 1. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky 3:29:36 h, 2. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb, 3. Christopher Froome (V. Brit.) Sky - obaja +20 s, 4. Damiano Caruso (Tal.) BMC Racing, 5. Mikel Nieve (Šp.) Mitchelton-Scott - obaja +22, 6. Daniel Martin (Ír.) UAE Team Emirates +27, 7. Jesús Herrada (Šp.) Cofidis +57, 8. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale, 9. Vincenzo Nibali (Tal.) Bahrain-Merida, 10. Nairo Quintana (Kol.) Movistar - všetci +59, ... 119. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +26:07 min
Poradie po 11. etape: 1. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky 44:06:16 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +1:25 min, 3. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb +1:44, 4. Vincenzo Nibali (Tal.) Bahrain-Merida +2:14, 5. Primož Roglič (Slovin.) LottoNL-Jumbo +2:23, 6. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo +2:40, 7. Mikel Landa (Šp.) Movistar +2:56, 8. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +2:58, 9. Nairo Quintana (Kol.) Movistar, 10. Daniel Martin (Ír.) UAE Team Emirates - obaja +3:16, ... 57. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe + 51:48 min
Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 339 bodov, 2. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors 218, 3. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo 132, 4. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates 129, 5. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal, 6. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ - obaja 106