Novinky - 22.07.2018 23:43

Rázne rozhodnutie Mesuta Özila

Zdroj: huste.tv/twitter

Nemecký stredopoliar Mesut Özil sa rozhodol pre rázny krok a v súvislosti s problémami, do ktorých sa dostal fotografiou s tureckým prezidentom, ukončil svoju reprezentačnú kariéru. Prostredníctvom svojho konta na Twitteri v dlhom liste uviedol, že to robí s ťažkým srdcom, ale po dlhej úvahe. Rasizmus a neúcta, ktoré mu nemecký futbalový zväz preukázal považuje za neúnosné.

29-ročný záložník londýnskeho Arsenalu mal vysvetliť fotografiu s Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorá vznikla tesne pred začiatkom MS v Rusku. "Fotografia nemala akýkoľvek politický podtón. Išlo čisto o vzdanie rešpektu prezidentovi rodnej krajiny mojej rodiny." naísal ako vysvetlenie. Na fotografii sa objavil aj jeho spoluhráč Ilkay Gündogan, rovnako s tureckými koreňmi. Aj ten rezolútne odmieta, že by malo ísť o prejav politického názoru.

Mesuta Özila urazil aj prístup viacerých médií, ktoré písali o nedostatočnej oddanosti hráča k Nationalelf a zlyhanie na MS dávali do veľkej miery za vinu práve tomu. Nevyhol sa ani kritike niektorých sponzorov, ktorí sa v tomto ťažkom období alibisticky otočili chrbtom. Lothar Mathäus, ktorý sa počas šampionátu odfotil s Vladimirom Putinom, pritom nečelil prakticky žiadnej kritike.