Novinky - 10.08.2018 20:52

Osem rokov čakania stačilo. Barteková opäť kontinentálnou šampiónkou

Zdroj: sita, huste.tv

Slovenka Danka Barteková sa tretíkrát v kariére stala európskou šampiónkou v skeete žien. V piatok triumfovala v dvojdňovej súťaži na majstrovstvách Európy v streľbe z brokových zbraní v rakúskom Leobersdorfe (1. - 12. 8. 2018), na ktorých dosiahla najvýraznejší individuálny úspech slovenskej výpravy a postarala už o šiestu medailu pre SR (2 - 2- 2).

"Výsledok 119 zo 125 v kvalifikácii je môj osobný rekord po zmene pravidiel. Naposledy som v tomto areáli mala 118 úspešných terčov, takže teraz som sa o jeden zlepšila. Včera mi to absolútne nevyšlo, dnes som zabojovala neskutočným spôsobom. Vo finále som suverénne postupovala vyššie a vyššie až do víťazného rozstrelu s Francúzskou Lucie Anastassiouovou, s ktorou spolu trénujeme a máme spoločného technického kouča. Bol to pre mňa veľmi emotívny moment. Posledné dva terče mi nevyšli, už som sa nevedela sústrediť, ale inak som strieľala úžasne. Ďakujem tímu za skvelú podporu, veľa ľudí bolo aj v hľadisku. Som rada, že po dlhej dobe na majstrovstvách Európy zaznie slovenská hymna," uviedla Barteková podľa mediálneho manažéra Jozefa Korbela.

D. Barteková si druhýkrát v roku 2018 zastrieľa vo finále vrcholného podujatia v športovej streľbe. Po mexickej Guadalajare, kde skončila na pretekoch seriálu Svetového pohára štvrtá, zabojovala o medailu v skeete na ME. Svoj výkon postupne stupňovala tak, že ju to vynieslo na najvyšší stupienok. Členka ŠCP Bratislava dosiahla v kvalifikácii 119 terčov (22-23-24-25-25), čím naplnila svoje očakávania, a medzi šesticu finalistiek postúpila druhým najlepším výkonom. Trenčianska rodáčka sa v poradí kvalifikácie postupne posúvala vyššie. Po nie vydarenom štvrtku (45 z 50 terčov) však v piatok predviedla najlepší výkon zo všetkých 37 štartujúcich (74 zo 75), vďaka čomu sa vyšvihla až do finále. Už vtedy bolo isté, že Barteková aj pri piatom tohtoročnom štarte na najvyššej úrovni (4x SP a 1x ME) skončí v elitnej desiatke. Napokon bola z toho prvá tohtoročná individuálna medaila pre 33-ročnú bronzovú olympijskú medailistku.

Chyba pri štvrtom finálovom terči ju zaradila na 5. priečku, ale po štrnástich terčoch už nebola horšia ako tretia. Po 26 terčoch sa osamostatnila na 2. mieste za neustále vedúcou Francúzkou Lucie Anastassiouovou. Po 40 terčoch, z ktorých netrafila zverenka reprezentačného kouča Juraja Sedláka len 4, mala istotu cenného kovu, keďže bola 4 body pred vypadávajúcou Cyperčankou Panagiotou Andreouovou. Následne zlikvidovala manko na líderku a po 50 terčoch bola prvá dokonca s dvojbodovým náskokom. Ten vzápätí zveľadili a pred záverečnými štyrmi výstrelmi potrebovala na istotu zlata trafiť jediný. Uspela pri prvých dvoch, ale ani dve chyby na konci už nič nezmenili na tom, že Barteková prerušila svoje trojročné čakanie na pódiové umiestnenie na vrcholných podujatiach. Predtým naposledy sa dostala medzi trio medailistiek na ME 2015 v slovinskom Pragersku pri Maribore, kde skončila druhá. Po piatku má z európskeho šampionátu na konte šesť individuálnych cenných kovov medzi ženami (3 - 1 - 2). Majsterkou Európy bola aj v cyperskej Nikózii 2008 a ruskej Kazani 2010.