Novinky - 17.08.2018 17:30

Zranili policajtov, vyplienili obchod a zastavili metro

Zdroj: sita, huste.tv

Približne tri stovky fanúšikov Slovana Bratislava sa vo štvrtok nedostalo na Allianz Stadion vo viedenskej časti Hütteldorf a nevideli naživo prehru svojho tímu s domácim Rapidom 0:4 v 3. predkole Európskej ligy. Namiesto toho slovanisti vyčíňali v uliciach Viedne. Dvaja strážcovia poriadku boli pri tom zranení, jeden skončil so zlomenou holennou kosťou v nemocnici. Podľa portál orf.at malo ísť o policajtku. Viedenskí policajti identifikovali až 480 ľudí, ktorí sa podieľali na výtržnostiach. Informuje o tom portál denníka Kurier.

Nepokoje sa začali už v metre, kde fanúšikovia krátko pred Schönbrunnom vytrhávali dvere, nasilu zastavili súpravu a prebiehali cez koľaje. Časť z nich potom pokračovala na štadión za asistencie polície. Muži zákona v niekoľkých prípadoch použila aj slzný plyn, keďže prívrženci belasých ich smerom hádzali kamene a fľaše. Obeťou "tiežfanúšikov" sa mal stať aj vyplienený minimarket pri čerpacej stanici na Linzer Strasse. "Zaplatené nebolo nič, pričom išlo o tovar v stovkách eur. Museli sme ich všetkých zastaviť a identifikovať bez ohľadu na proporčnosť," uviedla policajná hovorkyňa Irina Steirerová.

Kurier pripomína, že fanúšikovia Slovana sú z veľkej časti prívrženci pravicového extrémizmu, ktorým hovoria "rasisticko-fašistickí chuligáni". Vo Viedni majú navyše podporu u časti fanúšikov Austrie, odvekého rivala Rapidu. Policajná hovorkyňa dodala, že za násilným správaním slovanistov bolo vyjadrenie nesúhlasu s obmedzením počtu vstupeniek na zápas pre slovenskú stranu. Viedenská polícia pripomína, že fanúšikov odviedli na východiskovú stanicu do Oberlaa pešo a neskôr autobusmi, keďže do metra ich už po predchádzajúcom incidente nevpustili. Podľa rakúskych zdrojov išlo až o 17 km dlhý pochod, kým došli na miesto určenia.

Policajti tiež informovali, že u slovenských chuligánov už pri prechode hranicami zaistili nežiaducu výbavu ako nože, obušky, bejzbalové palice, boxery a helmy. Priamo na štadióne zasa došlo k homofóbnej akcii. V sektore fanúšikov Rapidu sa objavil transparent, ktorý rozdeľovali na polovicu erby Slovana a Austrie a pod nimi bol text v angličtine: "Nenávidíme homosexuálov."