Novinky - 19.08.2018 18:00

Rozviedol sa a ukončil kariéru. Kvalitných anglických rozhodcov rapídne ubúda

Zdroj: huste.tv

Nečakané rozhodnutie ohlásil anglický rozhodca Bobby Madley, ktorý nedávno pre osobné dôvody ukončil svoju kariéru a ďalej už viesť zápasy anglickej Premier League ani iných súťaží nebude. Tlač okamžite začala špekulovať, čo je za prekvapujúcim koncom uznávaného arbitra. Ten o pár dní všetko prezradil sám. Madleyho rodina tieto konšpirácie označila za "odpad", no novinárom sa predsa podarilo zistiť, o čo ide. Dôvodom je rozpad dva roky trvajúceho manželstva. Rozhodcovská komisia pritom v ňom videla veľký potenciál, sľubovala mu veľkú budúcnosť a už teraz mal odpískaných 91 súťažných zápasov na najvyššej úrovni, vrátane minuloročného Community Shield medzi Chelsea a Arsenalom.

To opäť vyvolalo diskusie o kvalite anglických rozhodcov. Už počas majstrovstiev sveta zarezonoval fakt, že do Ruska necestoval ani jeden z Britských ostrovov, pričom Španielsko, Anglicko, Nemecko aj Francúzsko zastúpené bolo. Howard Webb, Martin Atkinson či Graham Poll boli pritom pred niekoľkými rokmi uznávanými osobnosťami. Všetci však už majú dávno po štyridsiatke. Na problém vo väčšom upozorňuje aj ďalší bývalý arbiter (neskôr šéf anglickej rozhodcovskej komisie) Keith Hackett. Podľa neho by Premier League celkom určite mala povolať zahraničných rozhodcov. Bobby Madley bol podľa neho ďalším rozhodcom, ktorý ukončil kariéru priskoro. Ako ďalšie príklady uvádza aj Howarda Webba či Marka Clatenburga.

"Ak niektorý rozhodca utrpí dlhodobejšie zranenie, potom ostaneme s holými kosťami. Spochybňujeme príchod zahraničných hráčov? Čo je iné na rozhodovaní? Existujú predsa výmenné programy. Myslím tým hlavne krátkodobé plány." citujú Keitha Hacketta viaceré anglické weby. Do Premier League si kopol aj v súvislosti s rozhodnutím nevyužiť systém VAR (video assistant referee). Že sa anglická liga rozhodla ešte na túto modernú technológiu nepristúpiť, považuje za odmietnutie pokroku.