Novinky - 14.09.2018 08:31

V Dallase Stars si zahrá Jamajčan v pozadí so silným životným príbehom

Zdroj: huste.tv

Keď sa v najprestížnejšej lige sveta objaví hráč so silným životným a rodinným pozadím, Američania to skutočne dokážu predať až hollywoodskym spôsobom. Jermaine Loewen im to poriadne uľahčí. Doteraz v hokejovom prostredí neznáme meno sa júnovým draftom stalo súčasťou Dallasu Stars a stane sa tak jediným Jamajčanom v súťaži.

Príbeh Loewena ide ešte ďalej. Sotva dovŕšil rok, biologický rodičia sa ho vzdali, dostal sa do sirotinca a odtiaľ si ho adoptoval kanadský manželský pár. Proces adopcie však zahraničný pôvod rodičov komplikoval a záležitosť sa natiahla na niekoľko rokov. "Plakal som, pretože som chcel videohru a namiesto toho som dostal korčule. Ale povedal som si, že to bude v poriadku," zaspomínal pre CBC na Vianoce, ktoré mu zmenili život.

Robustná postava, napriek veľkej snahe trénerov, jeho korčuliarske schopnosti výrazne obmedzovala, no napriek tomu si ho všimol tím Kamloops Blazers, účastník WHL. Vo svojej debutovej sezóne nebodoval a ako-tak mu to začalo padať až v druhom roku. Tréneri s ním napriek tomu boli trpezliví, videli potenciál a ten si v tohtoročnom drafte všimol aj Dallas, hoci po krídelníkovi siahol až zo 199. miesta. "S hokejom začal neskoro, no ukázal, čo môže človek dosiahnuť, ak sa snaží. Je neskutočne nadaným športovcom a za tvrdú prácu si úspech zaslúži," komentoval tento výber majiteľ Stars.

Nedostatky hráča si uvedomujú v klube a uvedomuje si ich aj on sám. Je nebojácny, tvrdý, ťažko ho odtlačiť, ale potrebuje zlepšiť korčuľovanie, aby bol platný okrem ofenzívy aj v obrane. Už čoskoro začne zarezávať v hlavnom kempe 10. tímu Západnej konferencie z minulej sezóny. Potom sa stane pevnou súčasťou mužstva alebo bude ešte pokračovať v Kamloops Blazers. Hoci by sa v prípade úspechu stal jediným jamajským hráčom na klziskách NHL, priekopníkom bol Graeme Townshend. Ten si zahral za Boston Bruins, New York Islanders a Ottawu Senators začiatkom 90. rokov.