Novinky - 18.09.2018 14:00

Zetterberg bude chýbať celej lige, zhodujú sa viaceré hviezdy po jeho konci

Zdroj: huste.tv

Keď aktívnu kariéru ukončí hráč formátu Henrika Zetterberga, informácia nepríde a nevyprchá v priebehu niekoľkých dní. Predstava, že Zätu už nikdy neuvidíme v NHL v akcii, mnohým trhá srdce a neostalo to ani bez odozvy ďalších hokejových hviezd a legiend. 15 sezón, počas ktorých patril medzi najlepších útočníkov najkvalitnejšej ligy sveta a bol považovaný za jedného z elitných kapitánov. Jeden z členov prestížneho Triple Gold Clubu, a to aj napriek tomu, že nikdy nebol vydraftovaný.

Svoj obdiv ku švédskej hviezde neskrýval ani 21-ročný forward Auston Matthews. 63-bodový hráč z ostatnej základnej časti spomína na zápasy proti Zetterbergovi: "Zbožňoval som sledovať, ako hrá. Nastupovať proti nemu v minulých dvoch rokoch bolo naozaj náročné. Je veľmi rozumný. Zdravie však musí byť na prvom mieste, nielen v športe, ale aj v živote. Bol skvelým hráčom, hoci možno niekedy trochu podceňovaným." Okrem mladej generácie hráčov majú krásne spomienky na odchovanca mužstva Timra IK aj bývalé osobnosti Detroitu Red Wings. "Je to elitný hráč, ešte súťaživejší a možno ešte lepší človek, skutočný líder." zhrnul svoj pohľad Mike Babcock, ktorý v roku 2008 v Detroite získal s Zetterbergom Stanley Cup. "Tímu bude chýbať jeho vodcovstvo, nasadenie, súťaživosť a profesionalita." dodal Babcock analyticky.

Začiatky Švéda v Amerike si dobre pamätá aj niekdajší útočník Brendan Shannahan, s ktorým bol spoluhráčom štyri sezóny: "Veľmi dobre si pamätám Henrikov príchod do tímu v ročníku 2002/03 aj jeho výbornú nováčikovskú sezónu. Hneď bolo vidieť, že nemá len famóznu techniku, ale aj líderský potenciál. Určite patrí na zoznam skvelých kapitánov Detroitu." Po pár rokoch si spoluprácu s kapitánom mohol užiť aj mladší Američan Dylan Larkin. "V šatni som sa ocitol hneď vedľa neho. Bolo to jediné voľné miesto a ja som bol nervózny a hanbil som sa povedať čo i len slovo." spomína na svoju hanblivosť, keď sa prvý raz stretol s detským vzorom.

Okrem klubovej úrovne nastupoval v tíme po boku ikonickej 40ky Niklas Kronwall aj v reprezentácii. "Stále v nás všetkých je nejaká viera, že by sa ešte vrátiť mohol. Bude to iné, bude to čudné bez neho. Nemyslím si, že ľudia vedia, čo všetko prekonal, aby mohol hrať." povedal krátko po ohlásenom konci kariéry svojho dobrého kamaráta. Taký Thomas Vanek poznal Zetterberga ako spoluhráča aj protihráča. "Nie je to práve najrýchlejší hráč, ale jeho hokejové IQ ho usádza na vrchu rebríčka. Spôsob, akým si vedel postrážiť puk, ako sa pri ňom aj spoluhráči v útoku zlepšovali, pre mňa je to znak veľmi dobrého hráča."