Novinky - 20.09.2018 09:52

Na MS 2030 je pripravená kandidatúra až piatich krajín

Zdroj: sita

Írsko sa pridá k snahám Anglicka, Škótska, Walesu a Severného Írska o usporiadania futbalových majstrovstiev sveta v roku 2030. Anglická Futbalová asociácia (FA) už oznámila plány na posúdenie takéhoto projektu. Íri sa nechali počuť, že sa po nedávnych pozitívnych diskusiách pripoja k štúdii realizovateľnosti.

Britský denník The Sun už začiatkom septembra referoval o tom, že FA dostala nápad zorganizovať MS 2030 v piatich krajinách spoločne s Írskom, ktoré by sa pripojilo k projektu s Veľkou Britániou, pričom dodal, že Anglicko, Škótsko, Wales a Severné Írsko už vyjadrili túžbu spolupodieľať sa na zorganizovaní šampionátu, ktorý sa uskutoční o 12 rokov.

Spomenutý zdroj tiež napísal, že prizvanie Írska by v britskej kandidatúre vyriešilo problém Severného Írska, ktoré má nedostatok štadiónov, kde by sa mohli konať zápasy "mundialu". V tejto súvislosti sa spomínajú predovšetkým dva objekty v Dubline - Aviva Stadium a Croke Park s kapacitou 51 700, resp. 82 300 divákov. "Sporná však bude naďalej otázka toho, či bude mať všetkých päť krajín zaručenú automatickú účasť na turnaji," ďalej píše The Sun.

MS 2022 sa uskutočnia v Katare, o štyri roky privíta toto podujatie "severoamerický trojlístok" USA, Mexiko a Kanada. Ohľadne šampionátu v roku 2030 sa spomína hlavne interes spoločného juhoamerického projektu v podaní Argentíny, Uruguaja a Paraguaja, ale aj kandidatúra Maroka s Alžírskom a Tuniskom, prípadne so Španielskom a Portugalskom, plány Kórejskej republiky utvoriť spoločnú kampaň s KĽDR, Japonskom a Čínou, ako aj samostatné kandidatúry Egypta a Kamerunu.