Novinky - 28.09.2018 12:49

Šporar priznáva, že Slovan sa pred derby cíti ako favorit

Zdroj: sita

Súboj dvoch veľkých rivalov FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava je jednoznačne najlákavejším a najočakávanejším zápasom víkendového 10. kola najvyššej slovenskej futbalovej súťaže. Úradujúci majster na Štadióne Antona Malatinského v trnavskej City Arene privíta v sobotu 29. septembra od 18.00 h vicemajstra z hlavného mesta SR. "Belasí" sú po 9. kole Fortuna ligy bez prehry (bilancia: 7 - 2 - 0, skóre 21:9) a vzhľadom na túto skutočnosť aj favoritom stretnutia proti domácim "andelom", ktorým medzi tuctom tímov patrí momentálne až 9. priečka s 8 bodmi (2 - 2 - 5, skóre 7:8).

Futbalisti Trnavy v predchádzajúcich piatich ligových vystúpeniach získali iba chudobné dva body (bilancia 0 - 2 - 3), ostatné tri zápasy vždy o gól tesne prehrali, naposledy v Dunajskej Strede 2:3. Dosiaľ posledný triumf vo Fortuna lige si zverenci trénera Radoslava Látala pripísali 11. augusta - doma proti Michalovciam (3:0).

"Nebudeme sa skrývať pred úlohou favorita, ku ktorej nás predurčuje tabuľkové postavenie. Je to však derby, ktoré je vždy špecifické. Kvalitu, ktorú máme v kádri, musíme preniesť aj na ihrisko. Do Trnavy cestujeme s tým, aby sa rozdiel medzi nami po víkende zvýšil na 18 bodov," vyjadril sa pre klubový web slovinský reprezentant v drese ŠK Slovan Andraž Šporar a pokračoval: "Čaká nás veľký zápas s patričným nábojom a emóciou. Náš súper je silný v defenzíve, zároveň však nedáva toľko gólov, takže ak my otvoríme skóre, výrazne si uľahčíme cestu k želanému výsledku."

V sobotu pôjde v prvoligovom meradle už o 152. vzájomný duel týchto dvoch protivníkov. Slovan je podstatne úspešnejší, nad Trnavou zvíťazili jeho hráči 70-krát, za kratší koniec ťahali 46-krát, nerozhodný výsledok sa zrodil v 35 prípadoch. Pokiaľ ide o uplynulú sezónu, rivali na seba narazili celkovo až šesťkrát: v rámci Fortuna ligy tri razy vyhrali "belasí" a raz "spartakovci", v semifinále Slovnaft Cupu boli dve remízy, Slovan šiel do finále lepším zvládnutím jedenástkovej "lotérie".

Mužstvo z Pasienkov by chcelo predĺžiť trojzápasovú víťaznú sériu aj na pôde trnavského majstra. "Derby, to je vždy niečo špeciálne. V každej krajine, kde som hral, znamenalo niečo extra. Pre mňa predstavuje derby jeden z troch-štyroch top zápasov v sezóne. Nepotrebuješ žiadnu extra motiváciu, veď sa bude hrať v búrlivej atmosfére a určite to bude veľmi zaujímavé. Už sa nemôžem dočkať," vyhlásil 24-ročný Andraž Šporar, s 8 gólmi najlepší kanonier tohto ročníka najvyššej slovenskej súťaže. "Chcem byť najlepší strelec ligy, no nie je to hlavná vec, na ktorú myslím. V každom zápase sa snažím predovšetkým pomôcť tímu, či už aktivitou, alebo gólom či asistenciou. Podstatný je ten pocit tímového víťazstva po zápase, až potom góly a čísla," doplnil rodák z Ľubľany.

ŠK Slovan Bratislava pripravil pre fanúšikov do Trnavy špeciálny bezplatný vlak, ktorý vyrazí v deň zápasu o 15.20 h zo stanice Bratislava-Hlavná stanica so zastávkou v Pezinku, kde pristúpia priaznivci zo širokého okolia. Vlak dopraví fanúšikov "belasých" späť do Bratislavy po skončení stretnutia a po rovnakej trase. Andraž Šporar vníma podporu divákov ako veľmi dôležitú pre víťazný rezultát. "Verím, že do Trnavy pricestuje čo najviac našich fanúšikov. K derby patrí búrlivá atmosféra a hlasivky našich priaznivcov. Na ihrisku urobíme maximum, aby sme ich potešili a spoločne sa radovali z úspechu."

Brankárovi Slovana Dominikovi Greifovi sa proti trnavskému protivníkovi darí, vo Fortuna lige proti Spartaku nastúpil trikrát - a mužstvo vždy naplno zabodovalo. V slovenskom Ríme sa 21-ročný gólman postaral vlani o triumfy 3:0 a 2:1. "V Trnave sa mi vždy chytalo veľmi dobre a na spomenuté zápasy mám príjemné spomienky. Nebránil by som sa, ak by sa teraz zopakoval podobný scenár," skonštatoval Greif a doplnil: "Pri derby však nikdy neviete, čo všetko sa môže stať. Čaká nás búrlivá atmosféra a namotivovaný súper, na to sa treba pripraviť. Trnava má svoje zápasy v Európskej lige, ale podľa mňa postavia to najlepšie a pôjdu na sto percent. Naplno pôjdeme určite aj my, a preto to môže byť veľmi zaujímavý zápas."

Podľa jeho slov sa "belasí" zodpovedne pripravovali na zápas proti Spartaku. "Bolo aj video s analýzou hráčov, na ktorých si budeme musieť dať pozor. Proti Trnave sa hrá ťažko, prezentujú sa tímovosťou, tvrdosťou a majú aj dostatočnú efektivitu. Musíme sa im minimálne vyrovnať v nasadení, motivácií a emócii, ktorú vložíme do stretnutia, pričom verím, že kvalita je na našej strane. Takýmto spôsobom môžeme zvíťaziť,“ uzavrel Dominik Greif.