Novinky - 11.10.2018 15:30

Ženy a muži v budúcnosti v F1 spoločne

Zdroj: huste.tv

Od kalendárneho roka 2019 sa fanúšikovia motorizmu môžu tešiť na zaujímavú novinku. Do kalendáru sa dostane "ženská Formula 1", respektíve formulový šampionát výlučne pre ženy. Pri zrode tejto myšlienky sú aj bývalé osobnosti kráľovnej motoristických športov ako David Coulthard či Adrian Newey, dizajnér monopostov Red Bullu. Časom by sa tento projekt mohol vyvinúť tak, že do programu F1 budú zaradené aj ženské pretekárky a byť pilotom prestane byť výlučným privilégiom mužov.

Vďaka "W Series", ako znie oficiálny názov šampionátu, bude jednoduchšie nájsť budúce ženské pretekárky a doteraz bolo proti ich zaradeniu do seriálu F1 veľa skeptikov. Pokiaľ však budú zvládať "svoj" seriál s konkurencie schopnými časmi, nebude dôvod pre ich spochybňovanie. Doteraz poslednou ženou, ktorá sa vo Formule 1 objavila bola Talianka Lella Lombardiová v 70. rokoch. Jej nástupkyňu sa dlhodobo aj chybne nastaveným systémom nedarilo nájsť.

"Ak chcete dosiahnuť zásadnú zmenu vo výsledkoch, musíte spraviť zásadnú zmenu v procese. ´W´ je takou zásadnou zmenou vo vytváraní príležitostí pre ženské pretekárky, aby sa mohli prepracovať na najvyšší level," nadšene projekt opisuje Škót Coulthard. Na začiatok bude do seriálu zaradených 20 pretekárok a zabojujú o celkové prize money 1,5 milióna dolárov. Prihlásiť sa môže každý a organizátori následne na základe vopred určených kritérií vyberú tie najkvalitnejšie.

Veľké oči z plánovanej W Series zatiaľ nikto nemá, no aj tak panuje presvedčenie, že to je správna vec. Nikto nevie sľúbiť, či sa nájde pilotka, ktorá by vedela konkurovať Lewisovi Hamiltonovi, ale aj v samotnej F1 je množstvo pretekárov, ktorí Lewisove kvality nedosahujú. To tvrdí aj Susie Wolffová, bývalá testovacia jazdkyňa Williamsu, ktorá sa dlhodobo angažuje v zaradení žien do motoristických športov: "Mali by sme podporovať a vytvárať príležitosti pre ženy, aby mohli súťažiť na rovnakej úrovni ako muži,"