Novinky - 12.10.2018 12:36

Vycestujú na reprezentačný zápas, hoci sa naň nedostanú

Zdroj: huste.tv

Anglickí futbaloví fanúšikovia absolvujú približne päťhodinovú cestu do Rijeky, nakoľko reprezentácia hrá na chorvátskej pôde dôležitý zápas Ligy národov. Na tom nie je nič zvláštne, lenže na zápas ísť nemôžu. Od roku 1872 ide o vôbec prvý duel Anglicka, ktorý sa odohrá pred zatvorenými tribúnami pre trest od UEFA. Repríza semifinále posledných MS by pritom nepochybne prilákala tisíce divákov a atmosféra by bola neopísateľná.

Britskí fanúšikovia sa cítia ukrivdene a chceli od FA, aby sa ich zastala a aby sa trest týkal len chorvátskych fanúšikov, ktorým bol aj udelený. Dôvodom bolo vyobrazenie svastiky priamo na trávniku počas kvalifikačného zápasu s Talianskom a odvtedy si stihli Chorváti odpykať len polovicu dvojzápasového trestu. Futbalový zväz im však nevyhovel a hostia v Rijeke domáce prostredie mať nebudú. Napriek všetkému sa množstvo priaznivcov rozhodlo, že do Rijeky príde nasať futbalovú atmosféru a zápas si pozrú v niektorom z barov neďaleko štadióna. Nejde pritom len o jeden zápas, ale poriadny futbalový trip. Po piatkovom zápase v Chorvátsku je na programe o tri dni neskôr ďalší na španielskej pôde, čo do značnej miery určí tabuľkovú pozíciu Albionu.

BBC vo svojej reportáži oslovila niekoľkých fanúšikov. Tí hovoria o približne 500 librách, ktoré minú pre tento dvojzápas len na cestovnom. Ubytovanie, stravovanie a alkohol ešte v tom zahrnuté nie sú. Ďalší z nich sa pýši tým, že reprezentačný zápas Anglicka nevynechal od roku 2011 a o túto šnúru ho nepripravia ani zatvorené brány Stadion Rujevica. Zdá sa vám to podozrivé? Podobne uvažuje aj chorvátska polícia, ktorá na neočakávanú vlnu fanúšikov zmobilizovala. Tí sľubujú, že pôjde o mierumilovnú udalosť a jediným cieľom je nájsť spôsob, ako si pozrieť zápas priamo na mieste.

Mnohí fanúšikovia žiadali od UEFA aj formu výnimky. Po žrebe Ligy národov si ihneď zakúpili letenky do Chorvátska, zarezervovali izby v hoteloch a objednali aj vstupenky na samotný zápas. Bez storno poplatkov sa zaobišlo akurát zrušenie zápasových lístkov. Zaujímavé je, že bezpečnostná služba, dobrovoľníci, technici, médiá a zástupcovia UEFA spôsobia, že v priestoroch štadióna sa i tak bude pohybovať vyše 500 ľudí. Oficiálne tak nepôjde o anglický zápas s najnižším počtom ľudí na tribúnach. Rekord udrží zápas s Walesom z roku 1879, kedy predpisy na personálne zabezpečenie zápasu neboli také prísne a v snehovej víchrici sa na tribúnach stretlo len niekoľko desiatok ľudí.