Novinky - 23.10.2018 10:13

Príhovor trénera ako z Hollywoodu rozhodol finále turnaja WTA v Moskve

Zdroj: huste.tv

Keď turnaj dokáže ovládnuť mladá domáca hráčka, organizátorov to zväčša teší. Presne to sa podarilo v Moskve 21-ročnej tenistke Darii Kasatkinovej, ktorá vybojovala Kremeľský pohár, keď si vo finále poradila s Tunisankou Ons Jabeurovou. "Pamätám si, keď som mala desať rokov, bola som na tomto turnaji a snívala som o tomto momente, ako stojím v strede kurtu a držím túto trofej," ďakovala dojatá rodáčka z Togliatti. Po turnaji sa o nej vo veľkom písalo, ale aj o jej trénerovi Philipovi Dehaesovi.

Hoci je prítomnosť trénera na kurte a prehováranie hráčke priamo na lavičke stále kontroverznou témou, bez toho by pravdepodobne Kasatkinová na domácej pôde netriumfovala. Prvý set totiž prehrala jasne 2:6 a ani v druhom sa do stavu 1:4 veci vôbec nevyvíjali v jej prospech. Práve vtedy sa na scéne objavil tréner, ktorý si svoju zverenkyňu posadil a deväťdesiat sekúnd k nej intenzívne prehováral.

"Dáša, dobre ma počúvaj, tento zápas ešte neskončil. Ak si myslíš, že je koniec, zmením prácu. Ale to nechcem spraviť. Chcem tu ostať a vyhrať tento turnaj," povedal desiatej hráčke sveta motivačne. Následne ju požiadal, aby nemyslela na to, že môže prehrať a verila, že ešte nič nie je stratené. Ruska sa vrátila do zápasu, druhý set vyhrala v tie-breaku a tretí 6:4. V Moskve vyhrala tak aj piaty zápas a získala titul.

Počas pôsobenia po boku Kasatkinovej to zďaleka nebola prvá podobná motivačná reč Philipa Dehaesa. "Poznáš Čínsky múr, však. Tak ty sa teraz staneš Ruským múrom. Pevným a neprechodným," alebo "Vidíš tých ľudí? Dopraj im ešte hoci aj dve hodiny tenisu," patrí medzi pamätné citáty, ktoré počas zápasu na svoju zverenkyňu spustil.