Novinky - 04.11.2018 11:54

Hamšík siaha na ďalší klubový rekord, Barcelona môže spečatiť postup

Zdroj: sita

Utorňajší program štvrtého hracieho dňa skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov 2018/2019 prinesie viacero zaujímavých konfrontácií. Až kvarteto mužstiev si môže v predstihu zabezpečiť miestenku do jarného osemfinále play-off.

Líder nemeckej Bundesligy Borussia Dortmund sa môže stať už po štyroch zápasoch víťazom A-skupiny. Dôjde k tomu v prípade, ak uspeje na ihrisku Atlética Madrid, ktoré v ostatnom dueli LM podľahlo súperovi z Vestfálska vysoko 0:4. Ak sa súbežne hraný zápas medzi AS Monako a FC Bruggy skončí remízou, Dortmund posunie do jarného osemfinále aj prípadná prehra na madridskom štadióne Wanda Metropolitano. V prípade naplnenia tohto scenára by spoločne s BVB získalo postupovú definitívu aj Atlético Madrid.

Borussia sa na súboj kontinentálneho pohára číslo jeden naladila dôležitým víťazstvom vo Wolfsburgu (1:0), ktoré zariadil v skvelej forme hrajúci záložník Marco Reus. Mužstvo trénera Luciena Favreho si upevnilo 1. miesto v ligovej tabuľke a natiahlo šnúru bez prehry už na 15 súťažných zápasov. "Samozrejme, že som spokojný. Najdôležitejšie je však to, že sa naďalej vyvíjame. Veľa vecí ešte môžeme vylepšiť, najmä z taktickej stránky. Vo Wolfsburgu to bolo veľmi náročné, protivník hral veľmi organizovane. Náš gól bol mimoriadne dôležitý. Po prestávke sme boli lepší, musíme však lepšie doťahovať ofenzívne situácie. Nepridali sme zásah na 2:0, takže to bolo nebezpečné až do konca," vyhlásil dortmundský kouč Favre pre oficiálny klubový web.

Madridskí "Los Colchoneros" nepotvrdil v sobotňajšom dueli španielskej Primera Divisióni úlohu favorita v Leganés, kde iba remizovali 1:1. "Je to škoda, pretože sme chceli tri body. Predviedli sme však dobrý výkon, kontrolovali sme hru a hrozili sme zo štandardiek. Tohto sa musíme držať aj v utorňajšom stretnutí LM, na ktoré sa už plne sústredíme," poznamenal zadák Atlética a francúzsky majster sveta z tohtoročného šampionátu v Rusku Lucas Hernández.

Navlas rovnaká situácia je v B-skupine. Pre aktuálneho španielskeho šampióna FC Barcelona platia identické postupové kombinácie ako v prípade Borussie Dortmund. "Blaugranas" sa v utorok predstavia na milánskom San Sire proti miestnemu Interu. V základnej jedenástke "nerazzurri" by opäť nemal chýbať slovenský stopér Milan Škriniar. Aj hráči talianskeho tímu môžu nadobudnúť postupovú istotu už v utorok - musia však triumfovať a súbežne hraný zápas v londýnskom Wembley medzi Tottenhamom Hotspur a PSV Eindhoven nesmie mať víťaza.

Futbalisti FC Barcelona sa v sobotňajšom dueli La Ligy na ihrisku madridského tímu Rayo Vallecano poriadne natrápili, aby napokon vydolovali cenné víťazstvo 3:2. Ešte v 87. min hostia prehrávali 1:2. Po nedávnej výsledkovej kríze, keď Barcelona nevyhrala štyri ligové zápasy, triumfovali Katalánci v treťom súboji Primera División po sebe. "Do zápasu sme vstúpili dobre, ale potom sme nehrali dobre v strede poľa. Mali sme so súperom dosť problémov. Keď Rayo Vallecano vyrovnalo na 1:1, sebavedomie jeho hráčov zrazu solídne narástlo. Naše mužstvo sa však snažilo až do konca a napokon sme zvíťazili," poznamenal tréner FCB Ernesto Valverde. "Musíme byť sebakritickí. Najdôležitejší je triumf, ale bol to náročný zápas," podotkol Luis Suárez, ktorý hosťom v 90. min vystrelil tri body a prepracoval sa líderskú pozíciu v tabuľke strelcov La Ligy.

Hráči Interu v ostatnom zápase LM podľahli Barcelone na Camp Nou (0:2). Odvtedy nastúpili vo dvoch dueloch talianskej Serie A a vyhrali na ihrisku Lazia Rím (3:0) aj doma nad FC Janov (5:0). "Potvrdiť momentálnu formu je veľmi dôležité, pretože po každom víťazstve začíname znova od nuly. Proti Janovu sme predviedli správny prístup ako tím a boli sme za to odmenení pekným výsledkom. Najkrajšie pre mňa bolo to, keď som na štadióne mohol vidieť 70-tisíc šťastných fanúšikov Interu," povedal podľa klubového webu kouč Interu Luciano Spalletti.

V akcii bude v utorok aj ďalší taliansky klub SSC Neapol. "Partenopei" nastúpia v "céčku" doma na štadióne San Paolo proti parížskemu St. Germain. Dosiaľ naposledy sa meranie síl medzi týmito mužstvami "pod Eiffelovkou" skončilo remízou 2:2. Slovenský kapitán SSC Marek Hamšík sa proti Parížanom môže zapísať do historických štatistík klubu spod Vezuva. Ak nastúpi, pripíše si 512. súťažný štart v drese Neapola a prekoná doterajšieho rekordéra Giuseppeho Bruscolottiho (511).

Situácia v tejto skupine je zatiaľ poriadne zamotaná. Vedie FC Liverpool (6 bodov) pred Neapolom (5) a Parížom St. Germain (4). Srbský šampión Crvena zvezda Belehrad doteraz získal jediný bod. "Nemyslím si, že proti PSG to bude zápas ako každý iný. Uvidíme ďalší duel na vysokej úrovni, v ktorom sa pokúsime využiť naše silné stránky," povedal kouč Neapolčanov Carlo Ancelotti, ktorý v minulosti sedel aj na lavičke Paríža St. Germain (2011-2013).