Novinky - 08.11.2018 18:21

Slováci odštartovali Nemecký pohár tesnou prehrou so Švajčiarskom

Zdroj: sita, huste.tv

Slovenská hokejová reprezentácia vstúpila prehrou do Nemeckého pohára 2018 v Krefelde, keď podľahla Švajčiarsku najtesnejším rozdielom 2:3. V jubilejnom sedemdesiatom meraní síl týchto dvoch výberov na medzištátnej úrovni sa ako prví ujali vedenia slovenskí hráči vďaka úspešnému teču Dávida Bondru. Helvéti v druhej tretine otočili skóre presnými zásahmi Daria Simiona a Noaha Roda. Tretie dejstvo prinieslo rýchle vyrovnanie Marcela Haščáka v presilovke, ale následne zužitkoval početnú prevahu aj tím Patricka Fischera, keď sa presadil Inti Pestoni a zabezpečil svojmu tímu tri body.

Tréner Craig Ramsay vynechal zo zápasovej súpisky proti Švajčiarsku troch hráčov z 25-členného kádra. V zostave chýbali útočníci Michal Krištof s Dávidom Šoltésom a obranca Peter Čerešňák. Reprezentačný debut zažili bek Martin Chovan a krídelníci Branislav Rapáč s Róbertom Lantošim. Na premiérový štart v národnom tíme si ešte musí počkať brankár Andrej Košarišťan, ktorý strávil duel na striedačke.

Druhé vystúpenie na Nemeckom pohári čaká Slovákov v sobotu. O 17.00 h nastúpia proti olympijskému výberu Ruska, ktorý v rámci zostávajúceho štvrtkového programu vyzve o 19.00 h domáce Nemecko.

Nemecký pohár 2018 - Krefeld (Nem.):

Slovensko - Švajčiarsko 2:3 (1:0, 0:2, 1:1)
Góly: 2. D. Bondra (Malec, M. Sukeľ), 43. M. Haščák (Puliš, Gernát) - 30. Simion (Bertschy), 38. Rod (Bertschy), 48. Pestoni (Bertschy, Fuchs)
Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 1:1, rozhodovali: Iwert, Schrader - Kyei-Nimako (všetci Nem.), Leermakers (Hol.)

Slovensko: Slovensko: Janus - Marek Ďaloga, Martin Chovan, M. Rosandič, Sersen, Malec, M. Grman, J. Mikuš, Gernát - Kudrna, Kytnár, B. Rapáč - D. Bondra, M. Sukeľ, Lantoši - M. Lunter, Špirko, P. Svitana - Puliš, Bubela, M. Haščák
Švajčiarsko: Descloux - Frick, Fora, Glauser, Kreis, Karrer, Marti, Heldner - Pestoni, Riat, Fuchs - Herren, Richard, Martschini - Simion, Albrecht, Mottet - Rod, Bertschy, Walser - Miranda

Slovenskí hokejisti začali duel výborne, keď sa už po necelých dvoch minútach ujali vedenia. Strelu obrancu Tomáša Maleca od modrej čiary nechytateľne tečoval pred bránkou Dávid Bondra a dosiahol štvrtý gól v najcennejšom drese. Švajčiari mohli reagovať v presilovej hre po vylúčení Michala Sersena, ale nezužitkovali ju. Slováci boli v početnej výhodne nebezpečnejší. V 11. min pohrozil obranca Marek Ďaloga, ktorý svojou rýchlosťou prenikol cez kompaktnú defenzívu súpera. Z tesnej blízkosti však prestrelil bránku.

Druhá tretina bola pod kontrolou Helvétov, ktorí si v 26. min vytvorili prvýkrát v zápase súvislejší tlak a na Jaroslava Janusa vyslali niekoľko striel v krátkom časovom slede. Brankár českého Litvínova aj vďaka pomoci pohotových spoluhráčov neinkasoval. Zlepšená hra napokon priniesla švajčiarskemu výberu výsledkový obrat. V polovici druhej časti si našiel odrazený puk Dario Simion a pohodlne ho poslal do odkrytej bránky. Slováci sa v prostrednom dejstve nevedeli dostať do gólovej šance a nepomohla im ani jedna presilovka. Paradoxne, na jej konci mohol skórovať Christoph Bertschy, ale jeho bekhendový blafák nesmeroval za Janusov chrbát. Do "čierneho" namieril až kapitán Noah Rod, ktorý presne zakončil spoza obrancu.

Na začiatku tretej časti hry putoval na trestnú lavicu Rod a ponúkol slovenskému tímu tretiu početnú výhodu v zápase, ktorú Ramsayho zverenci dokázali využiť. Zadovka Radovana Puliša našla pred prázdnou bránkou Marcela Haščáka a ten poľahky vyrovnal. Stav 2:2 vydržal iba do 48. min, keď si zahrali tretiu presilovku Švajčiari a boli rovnako úspešní. Pred Janusom zostal nepokrytý Inti Pestoni, ktorý svojmu tímu vrátil najtesnejší náskok. Slovenskí hokejisti v závere stretnutia zvyšovali aktivitu, odvolali brankára, ale už nedokázali prekonať gólmana Gauthiera Desclouxa.