Novinky - 12.11.2018 10:45

UFC oslavuje 25 rokov. Ako sa z brutality stal mainstream

Zdroj: huste.tv/Instagram

Bili sa bez rukavíc a v pravidlách boli zakázané len dve veci - nesmeli ste hrýzť súpera a škriabať mu oči. Zároveň ste nesmeli mať obuv v prípade, že ste mali v pláne počas súboja aj kopať. Za veľmi jednoduchých pravidiel spustili v Amerike turnaj v zmiešaných bojových umeniach, z ktorého sa dnes vyvinula najprestížnejšia organizácia tohto športu. V Spojených štátoch si 11. novembra pripomenuli okrem "Remembrance Day" (spomienka na obete vojny) aj 25. výročie vzniku UFC. Môže za to americký marketér Art Davie, ktorý sa bol pozrieť na wrestlingovom Hell in the Cell a napadlo mu, aké by to bolo, ak by sa muži v klietke bili skutočne.

V roku 1989 bol v pánskom magazíne zverejnený inzerát, cez ktorý sa hľadal "najtvrdší chlap Spojených štátov amerických" a kto by zbil akéhokoľvek súpera v krajine, dostane odmenu 100 tisíc dolárov. Keď sme nazvali Arta Davieho marketérom, vôbec sme nevystihli jeho charakter. Divoké a šialené nápady mu sú vlastné prakticky celý život, ale zároveň bol veľkým fanúšikom bojových športov a obdivoval Pankration, antické bojové umenie, ktorého názov neskôr využila aj MMA organizácia Pancrase. "Stojí za mnou história. 1 041 rokov to bolo súčasťou olympiády. Len prinášam naspäť slávu toto stredovekého sveta," vysvetľoval svoj zámer nechať mužov surovo sa mlátiť medzi sebou.

Extrémna bojová disciplína získala aj svojho vysielacieho partnera a predstavená bola ako reálna verzia počítačovej hry Mortal Kombat, ktorá len krátko predtým uzrela svetlo sveta. Asi 7 tisíc divákov bolo prítomných priamo v denverskej McNichols Sports Arene a ďalšie desiatky tisíc sedeli pri televíznych obrazovkách. Úvodný zápas večera trval 26 sekúnd. Holandský karatista Gerard Gordeau uštedril sumo zápasníkovi Taylorovi Wilymu (v UFC vystupovalo ako Teila Tuli) kop do tváre, ktorým ho pripravil o tri zuby, z toho dva ostali zapichnuté v Gordeauovej nohe. Porazený z tohto súboja sa už nikdy na ďalší MMA zápas nepostavil.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ?????????? "???" ????s????s? ® (@mma_nsk),

S takými brutálnymi scénami, aké priniesla hneď prvá minúta boja, nepočítali ani samotní organizátori. Napriek tomu dianie pokračovalo ešte ďalšími šiestimi bojmi. Všetko malo turnajový charakter - štyri štvrťfinálové zápasy, dva semifinálové a vrchol večera. Zápas číslo dva bol pre zmenu najdlhším v tento večer. Trval 4 minúty a 20 sekúnd a medzi Kenom Rosierom a Zaneom Frazierom lietali päste, kopy, kolená aj lakte. Boj ukončila manželka druhého menovaného hodením uteráka do klietky. Len pre zaujímavosť, Zane Frazier bol bývalým bodyguardom speváka Stevieho Wondera. Z haly bol prevezený do nemocnice a lekári mali čo robiť, aby ho vrátili na nohy. Z boja si odniesol trvalé následky - problémy s dýchaním. Na rozdiel od Tuliho však kariéru po svojom debute neukončil a odbojoval ešte ďalších 14 profesionálnych zápasov.

Medzi účastníkmi UFC 1 bol aj Royce Gracie. Rodák z brazílskeho Ria, ktorý prišiel na scénu uviesť bojové umenie jiu-jitsu, ktoré ho naučil jeho otec. Jedným z cieľov zmiešaných bojových umení bolo aj nájsť najefektívnejší štýl boja a Gracie sa zaslúžil o to, že dnes sa MMA bojovník bez jiu-jitsu zaobíde len veľmi ťažko. Jeho prvým súperom bol boxer Art Jimmerson, ktorého pomerne rýchlo dostal na zem a prinútil ho vzdať sa. Jednu ruku mal holú, na druhú si navliekol boxerskú rukavicu. Takouto podobizňou bojovníka sa stal Jimmerson priam ikonický. Podobným spôsobom si Gracie poradil aj v semifinále s Kenom Shamrockom. Američan bol pritom o 20 kilogramov ťažší, svojím agresívnym štýlom sa dostal o pár rokov do siene slávy UFC a táto dvojica sa počas kariéry stretla ešte dvakrát. Gracieho víťazstvo vo februári 2016 v Bellatore bolo pre oboch bodkou za úspešnou kariérou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa VALENTE BROTHERS (@valentebrothers),

"Je to dosť neférové. Bojovníci v postoji prakticky nemajú predstavu o tom, ako sa bojuje na zemi," hodnotil po turnaji Brazílčan, čím opäť vyzdvihol význam jiu-jitsu, hoci aj v kombinácii s boxom či kickboxom. Shamrock bol pritom považovaný za top favorita turnaja, vo štvrťfinále si hravo poradil s Patrickom Smithom reprezentujúcim taekwondo, ale na brazílskeho súpera v semifinále nestačil. Royce Gracie sa vo finále stretol s Gerardom Gordeauom. Ten mal síl na rozdávanie. Po rozkopnutí chrupu svojho sumo súpera za 26 sekúnd potreboval na vyriešenie semifinálovej bitky len 59 sekúnd. Finále trvalo necelé dve minútky, ale pre Holanďana šťastný koniec nemalo.

Vážne zranenia, ktoré si bojovníci z klietky odnášali, boli dôvodom na seriózne diskusie o tom, či je vôbec niečo takéto legálne. Nie vo všetkých krajinách sa to stretlo s pochopením úradov, ale Američania poriadne zapracovali na bezpečnosti bojov aj pripravenosti zdravotníkov. Stále má tento šport veľké množstvo odporcov, hoci rozdiel medzi UFC 1 a UFC 230 je viditeľný. Práve 230. podujatie je tým najaktuálnejším oficiálne číslovaným, ale popri tom sa organizujú aj viaceré večery, ktoré sa do tohto zoznamu nepočítajú. Pôvodná undergroundová zábavka v Amerike sa dnes stala celosvetovým fenoménom, MMA organizácie fungujú takmer po celom svete a sledujú ich desiatky tisíc divákov. Na večer, ktorého vrcholom bol októbrový súboj McGregor - Nurmagomedov, bolo predaných vyše 20 tisíc vstupeniek, večery wrestlingovej hviezdy Brocka Lesnara sa tešia približne 15-tisícovým návštevám a na ženský megazápas Cristiane "Cyborg" Justino - Holly Holm prihliadalo vyše 13 tisíc divákov.