Novinky - 19.11.2018 22:40

C-divízia volá! Slováci v Prahe tesne podľahli húževnatým Čechom

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: sita, huste.tv

Slovenskí futbaloví reprezentanti prehrali s Českom 0:1 v pondelňajšom stretnutí európskej Ligy národov 2018/2019 v Prahe a v 1. skupine B-divízie obsadili posledné tretie miesto. V nasledujúcej edícii novovytvorenej súťaže sa predstavia o jednu výkonnostnú úroveň nižšie. Zverenci trénera Pavla Hapala odštartovali duel s loptou na kopačkách, ale územnú prevahu nepretavili na výraznejšiu šancu. Naopak, do vedenia išiel domáci výber Jaroslava Šilhavého, keď sa v 32. minúte výborne zorientoval na ofsajdovej línii Patrik Schick a v samostatnom úniku na brankára Martina Dúbravku nezaváhal. Vedúci zásah dodal Čechom sebavedomie a zvyšok súboja mali pod kontrolou. Slovákom v druhom polčase nepomohli striedania ani zmena rozostavenia. Tomáš Vaclík mal minimum práce a udržal si čisté konto.

Liga národov vo futbale - 1. skupina B-divízie - Praha:

Česko - Slovensko 1:0 (1:0)
Gól: 32. Schick, ŽK: 13. Pavelka - 45. Škrtel, 69. Škriniar, rozhodovali: A. Hérnandez - Sobrino, Cabanero (všetci Španielsko), 16 623 divákov

Česko: Vaclík - Kadeřábek, Čelůstka, Kalas, F. Novák - Souček - Vydra (64. Gebre Selassie), Dočkal, Pavelka, Jankto (76. Krejčí) - Schick (82. Doležal)
Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Škriniar, Škrtel, D. Hancko - Greguš (58. Duda) - Rusnák (58. Mak), Bero, Hamšík, Stoch - Zreľák (79. Nemec)

Po obojstranne opatrnom úvode stretnutia prebrali iniciatívu Slováci. V 12. min pohrozil strelou spoza šestnástky Marek Hamšík, ale loptu poslal priamo na pripraveného brankára Tomáša Vaclíka. Stredopoliar talianskeho Neapola skúšal šťastie z diaľky aj o dve minúty neskôr, český gólman však úspešne zasiahol a vytlačil loptu nad brvno. Česi dlho vyčkávali vzadu a hrali výlučne na protiútoky. Jeden z nich nevyužil Patrik Schick, ktorý sa pošmykol v šestnástke a nedokázal zužitkovať presnú prihrávku Pavla Kadeřábka. Schick si napravil chuť v 32. min, keď pohybom prekvapil slovenskú obrannú líniu a dostal sa do samostatného úniku, ktorý zakončil gólovým lobom ponad bezmocného Martina Dúbravku. Domáci po prvom presnom zásahu ožili a mohli ešte dvakrát skórovať. Najskôr halfvolejom tesne minul David Pavelka a tesne pred odchodom do šatní Dúbravka vytlačil nebezpečný pokus Bořka Dočkala na rohový kop.

Českí futbalisti začali druhé dejstvo aktívne a rýchlosťou spôsobovali problémy hosťujúcej obrane. Vo finálnej fáze akcií im však chýbala presnosť a Dúbravka nemusel zasahovať. Nevýrazný herný prejav Slovenska sa pokúsil tréner Hapal oživiť dvojitým striedaním v 58. min, keď poslal na trávnik Ondreja Dudu s Róbertom Makom a zároveň zmenil rozostavenie, no jeho zámer sa nenaplnil. Trpezliví Česi boli v koncovke nebezpečnejší. V 72. min využil zaváhanie slovenskej defenzívy Jakub Jankto, ktorého tečovaná strela spoza pokutového územia letela tesne vedľa bránky. Záver zápasu charakterizovala slovenská snaha minimálne o vyrovnanie. Najbližšie k nemu mal striedajúci Duda, ale jeho strela z prvej po prihrávke Matúša Bera nebola presná.