Novinky - 06.12.2018 21:46

Florbalistom pomohla podpora, zabojujú o 9. miesto

Zdroj: sita

Florbaloví reprezentanti SR sa dokázali otriasť zo stredajšej prehry v kľúčovom zápase majstrovstiev sveta 2018 v Prahe proti Lotyšsku 1:6 a vo štvrtok zvíťazili nad Austráliou jasne 12:3 v stretnutí skupiny o 9. - 12. miesto. Triumfom zverenci Petra Koutného rozhodli, že v rozlúčke so šampionátom budú bojovať o konečnú 9. priečku. Víťazstvo proti Austrálii sa nerodilo jednoducho. "Protinožci" viedli 1:0 i 2:1. Slovákov v úvode stále trápilo, že nedokázali preniknúť do elitnej osmičky.

"Mám za sebou dlhú trénerskú kariéru, napriek tomu ma prekvapilo, ako zle zobrali chlapci neúspech proti Lotyšsku. Bolo vidno, že v úvode stretnutia mali na sebe deku, postupne to však opadlo a zápas zvládli. Máme veľkú podporu od fanúšikov zo Slovenska, aj to nám veľmi pomohlo. Psychická príprava na tento duel nebola jednoduchá, no o to dôležitejšia. Nektorí chlapci po zápase s Lotyšskom plakali, čo nie je bežné," povedal po zápase pre agentúru SITA tréner Koutný.

Konformne sa vyjadril i kapitán tímu Lukáš Řezanina. "Prehra s Lotyšskom nás veľmi mrzí. Dnes už to bolo celkom fajn, ale mali sme pred sebou jednoduchšieho súpera, takže sme nemuseli byť hlavami na sto percent v pohode. Tak to potom aj vyzeralo v prvej tretine. Napokon to dobre dopadlo. Na začiatku sme boli smutní, ale potom sa to rozbehlo. Kvalita bola na našej strane," uviedol skúsený florbalista.

Aktuálne ešte stále najproduktívnejší hráč šampionátu s 19 bodmi Michal Dudovič priznal, že v úvode duelu nebol v optimálnom psychickom rozpoložení. Kľúčovými momentami zápasu boli podľa neho dve vylúčenia austrálskych hráčov po sebe v druhej časti hry. "Myslím si, že duel sa zlomil, keď sme hrali dve presilovky po sebe. Dali sme rýchle góly a zrazu to bolo 4:2. Vždy sa lepšie hrá, keď nie je remíza, ale vedieme," vyhlásil útočník švajčiarskeho tímu Wiler-Ersigen.

Súhlasil i Koutný. "Duel sa lámal pri druhej presilovej hre. Dali sme tri góly a súper fyzicky odišiel. Klobúk dole pred ich prvou formáciou. Zo začiatku nás veľmi dobre napádali, ale keď sme to rozhýbali, už to išlo," povedal rodák z Ostravy.

V záverečnom vystúpení nastúpia reprezentanti SR v piatok od 18.30 h v Aréne Sparta proti Estónsku, ktoré v stredu zvíťazilo nad Kanadou 9:2. "Chceme byť na deviatom mieste a musíme zvíťaziť. Pozrieme si zápasy, ktoré hrali, zhodnotíme ich silné stránky. Verím, že vymyslíme účinnú taktiku a verím, že všetko dobre dopadne," vyhlásil brankár Jakub Klobučník.

Skúsený tréner Slovenska varuje, že jeho zverencov určite nečaká jednoduchý súboj. "S Estónskom sme ešte nevyhrali. V kvalifikácii sme im podľahli. Myslím si, že sme na rovnakej úrovni. Znovu budú rozhodovať chyby. Kto ich urobí menej, bude sa tešiť z deviateho miesta," povedal Koutný. "Neviem, čo môžeme čakať od Estónska, majú omladený tím, ale my máme dobrú generáciu, takže verím, že to zvládneme," dodal útočník slovenskej reprezentácie Filip Čonka-Skyba. "Je to severská krajina, hrajú technický florbal. Očakávam, že sa bude hrať hore-dole. Myslím si, že Estónci budú chybovať viac ako Lotyši, aj kvalitou sú trošku nižšie. Bude to však vyrovnaný zápas," dodal Řezanina.