Novinky - 10.12.2018 12:20

Finále Ligy majstrov sa môže hrať mimo Európy. Je to globálna súťaž

Zdroj: huste.tv/youtube

Dejiskom odvetného zápasu finále Copa Libertadores bol Madrid a hoci k tomu došlo za pomerne komplikovaných okolností, vedúcim osobnostiam európskeho futbalu to vnuklo nápad. "Globálny charakter" by mohla nabrať aj Champions League. UEFA sa už pred niekoľkými rokmi rozhodla, že predovšetkým finále Európskej ligy a Superpohár bude organizovať aj na štadiónoch, ktoré nie sú domovským stánkom potenciálneho účastníka finále. Takto sa potešili fanúšikovia v roku 2013 na pražskom Edene, o dva roky neskôr v gruzínskom Tbilisi a vo Varšave a nedávno aj v Bazileji, v Skopje či v Tallinne. Zdá sa, že aj tieto štadióny druhého sledu sa pomaly míňajú a prezident UEFA, Aleksander Čeferin, hovorí o finálových zápasoch po celej zemeguli.

"Futbal je globálnym športom a Liga majstrov je najväčšou súťažou na svete. Ťažko by som vám mohol povedať, že finále na inom kontinente nezorganizujeme," povedal vo svojom vyjadrení slovinský líder UEFA. V Južnej Amerike by pritom bol nespochybniteľný záujem o najprestížnejšiu klubovú súťaž Európy, ale dve preloženia finále Copa Libertadores naznačujú, že by to tam nemuselo byť úplne bezpečné. Do úvahy však stále pripadá Ázia alebo Amerika. Na oboch týchto kontinentoch popredné európske tímy vypredávajú svoje zápasy na letných tour a ak by šlo o zápas roka, štadióny by praskali vo švíkoch.


Od začiatku milénia sa finále hralo v 12 rôznych krajinách

Počas leta mužstvá pravidelne dokazujú, že majú fanúšikov nielen vo svojej vlasti, dokonca nielen v Európe. "Finále Champions League sleduje miliarda ľudí. To je pozoruhodné číslo a ja si myslím, že v súčasnosti je už viac ako 50 percent z nich mimo Európy," hovorí Čeferin. Zároveň je presvedčený, že na starom kontinente je UEFA schopná pripraviť bezpečné finále niektorej súťaže v ktorejkoľvek krajine. Preto by to nepovažoval za nesplniteľnú výzvu ani v Spojených štátoch amerických alebo Japonsku. Téma začne byť ešte živšia a zaujímavejšia na konci aktuálnej sezóny. Finále Ligy majstrov v tejto sezóne sa odohrá na madridskom Wanda Metropolitano a pre ročník 2019/20 bol zvolený istanbulský Atatürk Olympic Stadium. Ďalšie ročníky sú zatiaľ otázne.